ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Благодарствен молебен по случай Деня на военния парашутист и празника на 68-ма бригада

18 октомври 2016 00:12, Пловдивска митрополия
Благодарствен молебен по случай Деня на военния парашутист и празника на 68-ма бригада

Негово Вископреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи на 17 октомври благодарствен молебен по случай Деня на военния парашутист и празника на 68-а бригада „Специални сили”. На тържествената церемония на централния площад в гр. Пловдив присъстваха областният управител Здравко Димитров, кметът на града Иван Тотев, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, народни представители, кметове на общини, директори на дирекции в министерството на отбраната, командири на военни формирования на БА, военни аташета, ветерани парашутисти, офицери, сержанти и войници от резерва и много граждани. С владиката съслужиха Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, и ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивската митрополия. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап .Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Командирът на 68-ма бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев изказа специална благодарност на Българската православна църква и връчи почетна грамота на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай „за особени заслуги, проявен граждански морал и патриотизъм за утвърждаването и развитието на 68-ма бригада „Специални сили”. В своето благодарствено слово митрополит Николай каза: „ Това е признание за делото на Българската православна църква за опазване на вярата и българския народ. Това е признание за оня неръкотворен паметник, който не е преставала и няма да престане да изгражда Българската православна църква в душата и в сърцето на нашия народ - паметник, който да ни напомня в молитва за всички български воини, в това число и парашутисти, които отдадоха живота си и положиха душите си за вярата и свободата на нашето мило Отечество България.”

Като припомни победата на император Св. Константин със силата на Светия и Животворящ Кръст Господен през октомври 321 г, когато малобройните му войски разбиват край Рим езичника Максенций след като изобразили кръст върху щитовете си, митрополит Николай подчерта, че Бог е в правдата, а не в силата, не в броя на воините, а в техния силен дух, вяра, надежда и любов. Архиереят на Пловдивска епархия каза още, че “цени дълбоко всички, от които зависи мирът, спокойствието и целостта на България и проси в молитвите си мирни времена за нашия благочестив народ и за целия свят”.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай благослови воините на 68-а бригада, техните командири и всички присъстващи на официалната церемония.

Многолетствие провъзгласи митрополитският протодякон Илиян Александров.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1180-17102016g-moleben-po-povod-denya-na-voenniya-parashutist-gr-plovdiv.html

 

 

Снимки

Благодарствен молебен по случай Деня на военния парашутист и празника на 68-ма бригадаБлагодарствен молебен по случай Деня на военния парашутист и празника на 68-ма бригадаБлагодарствен молебен по случай Деня на военния парашутист и празника на 68-ма бригадаБлагодарствен молебен по случай Деня на военния парашутист и празника на 68-ма бригадаБлагодарствен молебен по случай Деня на военния парашутист и празника на 68-ма бригадаБлагодарствен молебен по случай Деня на военния парашутист и празника на 68-ма бригадаБлагодарствен молебен по случай Деня на военния парашутист и празника на 68-ма бригадаБлагодарствен молебен по случай Деня на военния парашутист и празника на 68-ма бригада
« предишна новинаследваща новина »