ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПОКАНА за храмов празник на храм "Св. Йоан Рилски", гр. Търговище

18 октомври 2016 11:54, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Покана

На 19-ти октомври - Успение на св. Йоан Рилски - Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще отслужи божествена света Литургия в храм "Св. Йоан Рилски", гр. Търговище.

Тази година храмът празнува 80 години от построяването и 130 години от рождението на Нюйоркския митрополит Андрей. По този повод църковното настоятелство с председател ст. ик. Славчо Проданов ви канят на тържествен концерт с участието на:

Църковен хор при храм „Свети Йоан Рилски”, с диригент Антоанета Радева, и гости от Пловдивската опера – Росица Димова и Васил Игов;

Църковен хор при храм „Свето Успение Пресветия Богородици”, с диригент Десислава Василева;

Женски хор „Златна лира” към Община Търговище, с диригент Илиана Иванова;

Смесен хор „Родна песен” към Образцово народно читалище „Напредък”, гр. Търговище, с диригент Красимира Коларова;

Детски фолклорен ансамбъл „Шарено герданче” към Младежки дом – Търговище, с ръководители Светла Стаменова и Анжела Георгиева;

Професионален фолклорен ансамбъл „МИЗИЯ” към Община Търговище, с директор и гл. художествен ръководител Любчо Василев и премиерата на техния нов танц „Път през Мизия”.

----------------------

През 1912 г. се взема решение за строеж на нова църква. Учредява се строителен комитет, начело със свещеник Георги Ламбуров. Но започването на Балканската война, осуетява съграждането на храма. Строителството се възобновява през 1928 г. с личната намеса на Варненски и Преславски Митрополит Симеон и цар Борис ІІІ. Проектът е възложен на варненския архитект Дабко Дабков. В него са използвани елементи от западно-европейската църковна архитектура по идеи на епископ Андрей от Варненска и Преславска Митрополия – бъдещият глава на българската църква в Америка, израстнал в Търговище.

Когато благородното дело е подновено, се избира нов комитет за събиране на средства за строежа. Негов председател е сакеларий Ангел Ценов. През 1933 г. на 13 април, Велики Четвъртък, мястото е осветено, а в края на месец май с водосвет, лично отслужен от Митрополит Симеон и още пет свещеници, е положен камък в градежа. Главните майстори са от Търговище – Стоян Генчев и Сава Андонов.

През 1928 г. се решава църквата да се посвети на светите братя Кирил и Методий. Техният образ е върху печата на комитета, който събира средства до 1933 г. Когато през месец декември 1936 г. новоизграденият храм e завършен, той вече носи името на покровителя на българския народ свети Йоан Рилски. Църквата е била и си остава единствения спасителен институт за българите.

------------------------

В храм „Свети Йоан Рилски” неведнъж е отправял горещи молитви към Бог за здраве и добро, преуспяване на народа, блаженопочившият йерарх и дълголетен труженик на църковно-общественото поприще Североамериканския и Австралийски митрополит Андрей, чийто гроб е отляво в притвора на храма.

Със своята усърдна църковно-просветна дейност, в продължение на повече от 60 години, той е създал само радост и утеха за Българската православна църква. Пораснал и възпитан, укрепнал във вяра и благочестие, още преди приемане на духовен сан, бъдещият митрополит Андрей започва своя църковен родолюбив подвиг. Когато облича расото, великият български Архиерей отива там, където го зове църковно-народното служение. Неговите неуморни трудове и бляскави подвизи, най-вече в Русия, Екзархията в Цариград и Америка, будят общо възхищение.

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »