ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествена Aрхиерейска вечерня с петохлебие в навечерието на патронния празник на Софийската духовна семинария – Св. Йоан Рилски

18 октомври 2016 21:11, СДС
Св. Йоан Рилски - вечерня

Тържествена Aрхиерейска вечерня с петохлебие в навечерието на патронния празник на Софийската духовна семинария – Св. Йоан Рилски

В навечерието на патронния празник на Семинарията – Св. Йоан Рилски Чудотоврец - бе отслужена тържествена Архиерейска вечерня с петохлебие от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. По установена традиция на този ден се извърши и чин на пострижение на най-малките ученици от 1 (VIII) клас за четци и певци. След пострижението те ще могат да помагат в св. Олтар, в богослужението и клира. В празничната вечерня взеха участие ефимериите на семинарията свещ. Божидар Маринов и свещ. Константин Цанков, както и свещеници и дякони от софийска епархия.

В словото си митрополит Антоний предаде архипастирското благословение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и поздрави семинаристите с празника като ги призова да взимат пример на подражание в смирение, послушание и покание от своя патрон – св. Йоан Рилски. В забързаните дни на нашето съвремие, призова Негово Високопреосвещенство, да бъдем кротки и търпеливи и да придобиваме всички онези добродетели, които водят към спасение. В края на вечернята митрополит Антоний раздаде петохлебие на учениците, учителите и стотиците вярващи, дошли да уважат празника на Семинарията.

Преди вечерното богослужение в киносалона на Семинарията беше представена новоизлязлата книга с компактдиск с източноцърковни песнопения на издателство "Богоносци" – „Лек за безсмъртие“, издадена с благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. В представянето взеха участие митрополит Антоний, г-н Димитър Костадинов, ректор на Семинарията, ефимериите на Семинарията, свещ. Давид от Великотърновска епархия, г-жа Венета Дякова, редактор на книгата, и псалтът Методи Стоилов, подготвил и изпълнил песнопенията от компактдиска.

Представяме текст-изложението на г-жа Венета Дякова, редактор на книгата.

„Ваше Високопреосвещенство,

Ваши Всеблагоговейнства, боголюбиви отци,

братя и сестри, драги семинаристи,

Позволете ми накратко да споделя радостта от работата ми с немалобройната група от духовници и миряни, която благодарение на Божията помощ осъществи издаването на книгата „Лек за безсмъртие“. Вярвам, че всеки от нас, работейки своя дял от това общо усилие, се обогати с по една троха Христова поука, смисъл, вяра и кураж.

Работата с книга е благоприятен и благодатен труд!

Съзнавам, че редакторската намеса в текстове, от каквито се състои този сборник, е ситуация на изкушение: как размислите на духовни, богословски и интелектуални авторитети – митрополити, протойереи, йеромонаси, схимници, да се „редактират“ така, че словото и богомислието им да бъде въплътено в книжния обем? – Моля ги за прошка… – Но книгата е предимно преводна (с няколко изключения), трябваше да се запази единството духом и с авторите, и с преводачите; налагаха се и известни съкращения на обема, което е отбелязано при съответните текстове.

Авторските материали, както и две интервюта-беседи, са подбрани и подредени в книгата така, че да осветлят много от темите, свързани с необходимостта съвременният православен християнин редовно да участва в божествената Литургия, в светата Евхаристия, да се причастява, да се приобщава с Христос и да чувства радостта от срещата с Бога. За съжаление, и днес все още мнозина гледат на честото причастяване като на нечувано нововъведение. – Но ето, в сборника „Лек за безсмъртие“ читателят ще прочете и ще открие за себе си множество аргументирани примери: от апостолските правила, от светоотеческите творения, от живия опит на свети хора и пр. – примери за древната, „традиционната“ изначалност на честото приобщаване със светите Христови Тайни. И ще се увери, че това не е новост, а е живото динамично битие на Църквата, която сме всички ние.

Сборникът е вече в ръцете на читателите, голяма част от тях са миряни от нашия семинарски храм, наши приятели, с някои от които вече споделяме и коментираме книгата, говорим за качествата и за недостатъците, каквито несъмнено има. Но за полезността на книгата тепърва предстои да се говори. И дори не за обикновена полезност, а за благодатна, духоносна полза трябва да се говори.

Един поглед по съдържанието веднага ориентира читателя, че в „Лек за безсмъртие“ наистина има лек за ума и за душата и отговори на въпроси на днешния човек, на човека от този свят, модерния и постмодерния, в който властват пороци, в който децата ни от малки загубват нравствената и душевната си чистота, а и ние също.

Над всичко и преди всичко в този сборник стои темата и възвишеният смисъл на Тайнството на Тайнствата – светата Евхаристия, Светата Чаша, светото причастяване. Този висок смисъл трябва да държим в най-съкровената глъбина на съзнанието си, на сърдечния си ум. Защото именно в Евхаристията се осъществява срещата ни с Христос и – според вярата ни, – става приобщаването, единението с Христос, става срещата на земното с небесното, на временното с вечното. Божествената Евхаристия е постоянното напомняне, че Бог не изоставя света, а връща нещата към предгреховното начало, което всъщност е есхатологичната отвъдност, освободена от смъртта.

Благодарност на Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний, че благославя и поощрява поддържането на сайта Богоносци и издаването на литература.

Похвала за всеотдайните семинарски отци за богоносното им служение, за многото им трудове, за сайта и издателството „Богоносци“ (да се издава стойностна богословска книжнина и днес не е лесно)! Благодарност на преводачите, на дизайнерите, на предпечата и печата и на всички трудили се по издаването на книгата.

Позволете да завърша с кратък и вдъхновяващ цитат от книгата на св. Кирил Йерусалимски, 4 век.

„Ако отровата на егоизма те кара да страдаш, приеми Тайнството и Смиреният Хляб ще те утеши. Ако изгарящият вятър на ревността изсушава сърцето ти, приеми Ангелския Хляб и в теб ще пламне истинска любов. Ако те е обхванала леност и нямаш настроение за молитва и обич към ближния, укрепи се с Тялото и Кръвта на Христос. Сърцето ти със сигурност ще се изпълни с любов. Най-сетне, ако изкушението те притиска да направиш нещо безнравствено,о! Тогава, най-вече тогава! – Приеми най-великото от всички Тайнства и пресветото Христово Тяло ще те направи чист и пребял като лилия“.

Текст и снимки: Слави Спасов

 

 

Снимки

Св. Йоан Рилски - вечерняСв. Йоан Рилски - вечерняСв. Йоан Рилски - вечерняСв. Йоан Рилски - вечерняСв. Йоан Рилски - вечерняСв. Йоан Рилски - вечерняСв. Йоан Рилски - вечерняСв. Йоан Рилски - вечерняСв. Йоан Рилски - вечерняСв. Йоан Рилски - вечерняСв. Йоан Рилски - вечерняСв. Йоан Рилски - вечерняСв. Йоан Рилски - вечерняСв. Йоан Рилски - вечерняСв. Йоан Рилски - вечерняСв. Йоан Рилски - вечерняСв. Йоан Рилски - вечерняСв. Йоан Рилски - вечерняСв. Йоан Рилски - вечерняСв. Йоан Рилски - вечерняПредставяне на книгата "Лек за безсмъртие"Представяне на книгата "Лек за безсмъртие"Представяне на книгата "Лек за безсмъртие"Представяне на книгата "Лек за безсмъртие"Представяне на книгата "Лек за безсмъртие"Представяне на книгата "Лек за безсмъртие"Представяне на книгата "Лек за безсмъртие"Представяне на книгата "Лек за безсмъртие"Представяне на книгата "Лек за безсмъртие"Представяне на книгата "Лек за безсмъртие"Представяне на книгата "Лек за безсмъртие"
« предишна новинаследваща новина »