ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Почетна офикия на заслужил клирик в деня на преподобна Петка-Параскева

19 октомври 2016 14:17, Софийска митрополия
Почетна офикия на заслужил клирик в деня на преподобна Петка-Параскева

Денят на св. преподобна Петка-Параскева е храмов празник на един от най-древните храмове у нас, старинният митрополитски храм в центъра на столицата. Неговите стени, носещи свидетелството на многовековна стенопис, светите му икони и мощи, на чути вопли и молитви, светият му Олтар, на непресъхващ аязмен източник, продължават през изменчивостта на времето да съхраняват непокътнат и неизменен животът на общението с Бога и неговите светии.

Преди 15 години попечението над старинния храм е поверено на църковно настоятелство с предстоятел свещ. Николай Николов. Оттогава и досега загрижеността и дейността на предстоятеля по поверения му Божи дом не секва. При основния ремонт на храма се откриват пластовете на старинна иконопис. С реставрацията на чудоворната икона на патронната светица чудесата сякаш се намножават – тетрадката за поклонници се сменя почти ежемесечно. Недълго след това храмът се сдобива и със св. мощи на самата преподобна св. Петка. Както и с частица от Кръста Господен – символа и оръжието на духовната бран. А още и с утехата от пантофа на победилия ереста и смъртта – св. Спиридон, и ред други придобивки. Към храма от години врати е отворил и Младежки православен център „Св. Петка”. (За повече сведения виж http://hramsvetapetka.org/)

За тези заслуги и много други, за които никой освен всезнаещият Ум, не ще научи, днес Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит удостои иконом Николай Николов със званието „ставрофорен иконом”. Той лично положи кръста на гърдите на новия по Бога кръсто-носец и му пожела успешно за дълги години да продължава делото по домоуредничеството на Божия свето-Петков дом и духовната грижа за млади и стари верни.

Текст и снимка: МПЦ „Св. Петка” при Старинен столичен храм „Св. Петка”

 

 

« предишна новинаследваща новина »