ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Чипровската света обител отбеляза деня на своя небесен покровител св. Йоан Рилски Чудотворец

19 октомври 2016 18:03, Видинска митрополия
Чипровската света обител отбеляза деня на своя небесен покровител Св. Йоан Рилски Чудотворец

На 19 октомври Църквата почита паметта на св. Йоан Рилски Чудотворец, небесен закрилник на българския народ, патрон на множество храмове и манастири във Видинска епархия и нашата Родина България.

Във Видинска епархия празникът на св. Йоан Рилски Чудотворец бе тържествено отбелязан в Чипровската света обител, носеща името на великия Божий угодник и светец, край гр. Чипровци.

В света обител, на 18 октомври, празникът започна с посрещане на честната дреха на св. Петка, която бе донесена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и оставена за поклонение на вярващите поклонници на обителта. Посрещането на честната дреха бе извършено с литийно шествие от централния пътен възел, под манастира, до манастирския храм. На литийното шествие в манастира бе посрещнат Видинският митрополит Дометиан, както и Белоградчишкият епископ Поликарп.

Празникът продължи с отслужването на всенощно бдение, което бе оглавено с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, от Белоградчишки епископ Поликарп.

Песнопенията на бдението и на светата Литургия бяха изпълнени от отец Владко Тасков и негови духовни чеда, псалти от гр. Сандански, Неврокопска епархия.

Всенощното бдение бе с прекъсване, като на 19 октомври, бе отслужена божествената света Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в присъствието и молитвеното предстоене на Видинския митрополит Дометиан.

След светата Литургия в храма на манастира, бе извършено благославянето на празнично коливо, бе извършено водоосвещение с благославяне на празнична обща храна-корбан в чест на св. Йоан Рилски, за благословение на вярващите християни и жителите на светата обител.

Проповед за духовно поощрение произнесе Белоградчишки епископ Поликарп, който припомни за великата добродетел, която бе украшение на св. Йоан, а именно смирението и призова всички, да се стремят да подражават на св. Йоан в смирението и да ограждат себе си по този начин с Божия благодат и достоен живот. Епископ Поликарп благодари на всички, които взеха участие в празничното богослужение, посветено на Рилския светец и призова по молитвите на св. Йоан Бог да им дава здраве, дългоденствие и преуспяване в духовните и социални дела.

В празничните молитвени последования на всенощното бдение и светата Литургия участие взеха духовници от Видинска епархия, които със своето присъствие поощриха новото братство на Чипровския манастир да се труди по-усърдно за благото на манастира, който да се превърне в гордост за Видинска епархия.

На празничния обяд митрополит Дометиан поздрави присъстващите и пожела на всички лек, благословен и мирен празник. Той поздрави игумена на манастира, йеромонах Спиридон, и честното братство и изказа благодарност към Бога, че светата обител в лицето на братята монаси ще възвърне своята слава и чест.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com

Текст: Белоградчишки епископ Поликарп
Снимки: Боян Фердов

 

 

« предишна новинаследваща новина »