ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Изложба на старопечатни книги бе открита във Видин

21 октомври 2016 09:10, Видинска митрополия
Изложба на старопечатни книги бе открита във Видин

На 20 октомври в сградата на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“, гр. Видин, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, бе открита изложба на старопечатни книги.

Изложбата е организирана от Видинска света митрополия и видинската библиотека и се реализира във връзка с 26 октомври – Димитровден, храмов празник на катедралния храм на Видин и духовен празник на старопрестолния крайдунавски град.

Книгите предоставени за изложбата са от архива на катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин и са една малка част от книжното богатство съхранявано в храма.

Съдържанието на книгите в изложбата е предимно богослужебно, като са изложени и книги с богословско, канонично и певческо съдържание. На вниманието на широката публика са предоставени и ръкописни книги. Предоставените книги са от началото на XIX в., като има такива, които са и от началото на XX в.

Изложбата бе представена от г-жа Десислава Иванова, директор на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“, гр. Видин, от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и Негово Всепреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинска света митрополия.

На откриването на изложбата присъства и г-ца Десислава Димитрова, председател на Комисията по образование, наука, култура и вероизповедания към Общински съвет – Видин.

Изложбата посветена на Димитровден премина под общ надслов „Докосване до извора“, тъй като след откриването на изложбата, бе представена и новоиздадената книга на Видинска света митрополия: „Православните храмове и манастири в Област Видин“.

За повече снимки посетете http://bit.ly/2eUYrTX

Текст: Белоградчишки епископ Поликарп
Снимки: Боян Фердов

 

 

« предишна новинаследваща новина »