ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Книгата „Православните храмове и манастири в Област Видин“ бе представена във Видин

21 октомври 2016 09:13, Видинска митрополия
Книгата „Православните храмове и манастири в Област Видин“ бе представена във Видин

На 20 октомври в сградата на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“, гр. Видин, бе представена новоиздадената книга „Православните храмове и манастири в Област Видин“.

Представянето на книгата бе организирано от Видинска света митрополия и видинската библиотека, домакин на събитието, и се реализира във връзка с 26 октомври – Димитровден, храмов празник на катедралния храм на Видин и духовен празник на старопрестолния крайдунавски град.

Представянето на книгата се състоя след представянето на изложба в библиотеката на старопечатни книги, като двете духовни събития преминаха под общия надслов: „Докосване до извора“.

Книгата бе представена на широката публика от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинска света митрополия, съавтор на книгата.

Автори на изданието са архимандрит Антим Маноилов, протосингел на Видинска митрополия и г-жа Анюта Каменова-Борин, директор на Исторически музей – Чипровци.

Това е първата част на книгата, като предстои и втора – „Православните храмове и манастири в област Монтана“, която ще обхваща и другите две духовни околии – Ломска и Берковска, намиращи се на територията на област Монтана. Така ще бъдат обхванати всичките духовни околии на Видинска епархия.

Книгата е справочник, който предлага на читателя информация за храмовете и манастирите от територията на област Видин, в трите духовни околии – Видинска, Кулска и Белоградчишка. Изданието дава точно сведение за храмовете и манастирите със снимков материал и кратка историческа справка.

Новото издание е реализирано от Видинска света митрополия, с финансовата подкрепа на Дирекция „Вероизповедания“, при МС на Р България и Исторически музей – Чипровци.

Един от авторите на книгата г-жа Анюта Каменова-Борин, не можа да присъства на представянето на справочника, поради това, че в същия час се проведе нейното награждавана с високо отличие в Унгарското посолство в София, за заслуги в българо-унгарските връзки, отличена от унгарската държава.

На представянето на книгата присъства и г-ца Десислава Димитрова, председател на Комисията по образование, наука, култура и вероизповедания към Общински съвет – Видин. На събитието присъстваха много гости и общественици, които споделиха своята радост от духовното наследство и величие на Видинска епархия.

За повече снимки посетете http://bit.ly/2eoZk4o

Текст: Белоградчишки епископ Поликарп
Снимки: Боян Фердов

 

 

« предишна новинаследваща новина »