ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Изложба на старинни икони бе открита във Видин

21 октомври 2016 14:36, Видинска митрополия
Изложба на старинни икони бе открита във Видин

На 21 октомври в поделението на Регионален исторически музей, гр. Видин, „Конака“, бе открита изложба на старинни икони.

Изложбата е организирана с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, от Видинска света митрополия и Регионален исторически музей, гр. Видин и се реализира във връзка с 26 октомври - Димитровден, храмов празник на катедралния храм на Видин и духовен празник на старопрестолния крайдунавски град, както и в част и памет на Екзарх Антим Първи, по повод 200 години от неговото рождение.

В изложбата са включени свещени образи – икони от хранилищата на Видинска света митрополия, катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин и митрополитски храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Видин.

Изложбата бе представена от г-жа Фионера Филипова, началник на РИМ – Видин и от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, който и откри изложбата.

Иконната сбирка, която е представена в изложбата е от 24 икони, като най-старата икона е от края на XVIII в., а най-новата, за да се покаже приемствеността в църковното изкуство и дарителството, от 2011 г.

Изложбата ще може да се види от посетителите на музея до края на месец януари 2017 г., след което ще бъде заменена с друга. Видинска света митрополия и ръководството на РИМ-Видин, имат изградена програма за поставянето на образователни изложби, които да бъдат полезни в духовното ограмотяване и облагородяване на хората, особено на подрастващите, на учениците.

На откриването на изложбата присъства г-н Венцислав Пасков, зам.-кмет на Община Видин и архимандрит Исаак, духовен надзорник на Видинска епархия, както и много общественици, културно-просветни дейци и граждани.

За повече снимки посетете http://bit.ly/2eeB5dg

Текст: Белоградчишки епископ Поликарп
Снимки: Боян Фердов

 

 

« предишна новинаследваща новина »