ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Мощи на св. Лука Симферополски пристигнаха в България

21 октомври 2016 20:43, Отдел "Връзки с обществеността"
Мощи на св. Лука Симферополски пристигнаха в България

Мощи на св. Лука Симферополски (27 април 1877-11 юни 1961 г.) пристигнаха в България. Частицата от мощите на светеца-хирург, живял в наше време, са дар от Руската православна църква за Пловдивска епархия на Българската православна църква и всички българи по молба от Светейшия Българския патриарх Неофит и с благословението на Светейшия Руския патриарх Кирил.

Мощите бяха донесени от Негово Преосвещенство Богородски епископ Антоний, викарий на Руския патриарх. Първо светинята бе донесена в Синодната палата на БПЦ-БП. Там, върху светия Престол в синодалния параклис те бяха поставени от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай в специално изработена мощехранителница във форма на десница, чрез която св. Лука невидимо ще благославя пристъпилите към светинята за поклонение християни. Първи пред светите мощи на изповедника за Христа се поклониха служителите от Синодалната администрация начело с главния секретар на Светия Синод архим. Герасим.

След това светите мощи бяха отнесени в храма-подворие "Св. Николай" на Руската православна църква, където пред светинята бе отслужен Акатист на свети Лука Симферополски от Негово Преосвещенство Богородски епископ Антоний и храмовото свещенство.

Очаквайте информация за посрещането на мощите на св. Лука от Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, и поклонението пред светината в митрополитската катедрала "Св. Неделя".

-------

Свети Лука Симферополски (В.Ф.Войно-Ясенецки) е хирург, учен, автор на трудове по анестезиология, доктор на медицинските науки, професор по медицина, оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет. Осен това е архиерей на Руската православна църква, доктор по богословие и духовен писател. Талантлив лекар и проповедник. Приема монашеско пострижение с името на св. Лука - апостол, евангелист, лекар и художник. Подобно на св. апостол Лука, и той е лекар, художник и писател, написал и оставил книги на медицинска и духовна тематика. Архиепископ Лука става архиерей в най-тежките за Руската православна църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения, и въпреки че е именит хирург и учен претърпява жестоки репресии от страна на съветската власт, като прекарва 11 години в заточение.

Преставя се в Господа на 11 юни 1961 година. В този ден Църквата празнувала паметта на всички руски светии. Скоро на гроба на светителя започват да се случват множество изцеления. През 2000 г. с решение на Архиерейския събор на Руската православна църква светител Лука (Войно-Ясенецки) е причислен към лика на руските светии. Мощите му се съхраняват в катедралния храм на Симферопол.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Мощи на св. Лука Симферополски пристигнаха в БългарияМощи на св. Лука Симферополски пристигнаха в БългарияМощи на св. Лука Симферополски пристигнаха в БългарияМощи на св. Лука Симферополски пристигнаха в БългарияМощи на св. Лука Симферополски пристигнаха в БългарияМощи на св. Лука Симферополски пристигнаха в БългарияМощи на св. Лука Симферополски пристигнаха в България
« предишна новинаследваща новина »