ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тристранна среща по въпроса за поклонническия туризъм

21 октомври 2016 21:04, Отдел "Връзки с обществеността"
Тристранна среща по въпроса за поклонническия туризъм

Първа по рода си тристранна среща за поклоннически обмен между Русия и България се състоя днес в Синодната палата. В нея взеха участие представители на Българската православна църква начело с Неврокопски митрополит Серафим, който отговаря за организирането на поклонническия туризъм от страна на Светия Синод на БПЦ-БП, представители на Руската православна църква начело с Богородски епископ Антоний - викарий на Руския патриарх, ръководител на Управлението на задграничните учреждения при Московската Патриаршия и ръководител на Поклонническия център на Московската Патриаршия, и представители на Министерството на туризма начело със зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева.

Тема на разговора бе: активирането на поклонническия обмен между Русия и България, набелязване на конкретни мерки за улесняване на пътувания до светите места в България на вярващи православни християни от държавите - каноническа територия на РПЦ и на българи - по места за поклонение, принадлежащи на РПЦ – Московска патриаршия, в това число и руснаци в диаспората.

Участниците в срещата се съгласиха, че днешната среща ще даде тласък в развитието на поклонническия туризъм и че този специфичен вид туризъм има огромен и все още неразкрит потенциал, който трябва с общи усилия да бъде реализиран.

Бяха обсъдени възможностите да се популяризират на руския туристически пазар православните светини в България, както и конкретни инициативи в тази насока. От българска страна БПЦ и туристическото министерство в сътрудничество поеха ангажимент за разработването на различни туристически пакети за посещение на манастирите и храмовете в България с цел поклонение, както и такива пакети, които включват посещения в съседни на България страни и комбиниран туризъм, който освен поклонничество да включва и исторически и културен туризъм, отдих по черноморските и планинските курорти, спа- и екотуризъм и др.

Обсъдена бе и необходимостта от специална подготовка на екскурзоводите, които ще обслужват поклоннически групи и представителите на БПЦ поеха ангажимент да съдействат в това.

Зам.-министър Георгиева заяви, че Министерството се ангажира, при съдействието на БПЦ, да популяризира обектите, които ще бъдат включени в бъдещите поклонически турове у нас. "Над 4200 са обектите на поклонническия туризъм у нас, с което се нареждаме на трето място след Италия и Гърция в Европа, между тях изключително важно място заемат православните храмове и манастири" - заяви тя.

Богородски епископ Антоний подчерта, че през последната година се забелязва ръст на интереса от страна православните християни в Русия към България, който ръст е свързан с канонизацията през февруари т.г. на св. Серафим Софийски Чудотворец. Според него България е интересна туристическа дестинация не само за православните християни, живеещи в Руската федерация, но и за руснаците, които живеят в чужбина. „Имаме повече от 900 руски енории в целия свят и когато говорим за поклонничество в православна България е важно да обърнем внимание и на тях, още повече, че те не се нуждаят от визи, за да посетят страната ви. България не е достатъчно позната и ние правим с тази среща стъпка за популяризирането на нейните светини”, допълни той.

По време на срещата бе представен новооснованият Поклоннически информационен център към Софийска митрополия, който се ангажира да организира пътуванията на православни поклонници у нас и на българи в чужбина.

Последва брифинг пред представители на средствата за масова информация, след което срещата продължи с обсъждането на конкретни инициативи в неформална обстановка.

------

Богородски епископ Антоний е на официално посещение в България от 21 до 24 октомври по покана на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и с благословението на Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил. Той донесе в дар на Пловдивска епархия и всички православни българи частица от мощите на почитания в Русия и у нас св. Лука Симферополски. Работната тема на визитата ще бъде обсъждане с представители на БПЦ – БП и с представители на Министерството на туризма на въпроси свързани с организирането на поклоннически пътувания до България и от България на вярващи православни християни в рамките на договореното между РПЦ и БПЦ оживление на поклонническия поток на духовенство и православни християни от Русия в България и от България в Русия.

Припомняме, че на 27 май 2014 г., по време на официалното мирно посещение на Светейшия Български патриарх Неофит в Руската православна църква, в патриаршеската резиденция в московския ставропигиален Даниловски манастир се състояха разговори между Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил и Светейшия Български патриарх Неофит и членовете на съпровождащата го делегация на Българската православна църква. Бяха обсъдени широк кръг от въпроси, представляващи взаимен интерес, между които и полезността на развитието на православното поклонничество, в частност – пътуванията на православни християни от РПЦ до светините на Българската православна църква и по местата, свързани с подвизите на воините, сражавали се за освобождението на България от времето на османското иго, и към светините на Руската православна църква.

Последва среща на Българския патриарх Неофит с министъра на туризма Николина Ангелкова, по време на която двете страни обсъдиха възможностите за популяризиране на храмове и манастири и включването на тези обекти в туристически пакети и за разработване на маршрути за православни поклонници с предвидено участие в богослуженията. Бяха набелязани конкретни мерки за развитието на поклонническия туризъм в нашата страна.

Със съдействието на Руското подворие в София и на посолството на България в Москва през 2015 г. и 2016 г. бяха осъществени няколко поклоннически пътувания на по-големи или по-малки групи руски граждани по светите места в България, които особено се активираха след канонизацията на св. Серафим Софийски Чудотворец през февруари т.г.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки и видео: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Тристранна среща по въпроса за поклонническия туризъмТристранна среща по въпроса за поклонническия туризъмТристранна среща по въпроса за поклонническия туризъм
« предишна новинаследваща новина »