ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

След посрещането в Синодната палата на мощите на св. Лука Симферополски - в България започна всеобщото поклонение пред светинята

22 октомври 2016 15:00, Българска Патриаршия
Мощехранителницата-десница с частицата от св. мощи на св. Лука Симферополски

На 21 октомври 2016 г. България бе осенена от Божията милост и закрилата на Божия угодник св. Лука Симферополски, частица от чиито св. мощи пристигна у нас за вечно съхранение в богохранимата Пловдивска епархия, чрез което те ще бъдат благословение за цялата ни Църква.

Частицата от мощите на светеца са дар от Руската православна църква по молба от Светейшия Българския патриарх Неофит и с благословението на Светейшия Руския патриарх Кирил. Мощите бяха донесени в сградата на Св. Синод от Негово Преосвещенство Богородски епископ Антоний, викарий на Руския патриарх. В параклиса на Св. Синод върху св. Престол Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай благоговейно постави в специално подготвена за целта мощехранителница дарената от РПЦ частица от св. мощи на великия наш съвременник (+ 1961 г.), изповедник на вярата, архиепископ, лекар, богослов, писател и светец-лечител св. Лука Симферополски (известен и като Войно-Ясенецки).

От този момент нататък св. мощи поеха по своя благословен от Бога път, за да възрадват вярващите православни християни в България, да ни дават сили да отстояваме чистотата на св. Православие, да лекуват и да обръщат сърцата на невярващите към Бога.

Веднага след посрещането им в Св. Синод мощите на св. Лука Симферополски бяха отнесени в Руския храм-подворие, където бе отслужен Акатист в чест на светеца, който бе възглавен от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим и Богородския епископ Антоний в съслужение с предстоятеля на Руското подворие архим. Филип Василцев и храмовото духовенство.

След това те бяха отнесени от Богородски еп. Антоний в митрополитския параклис "Св. Марина" в двора на Софийска св. митрополия, а оттам св. мощи бяха пренесени с тържествено литийно шествие до митрополитската катедрала "Св. Неделя". Там Богородски еп. Антониий и Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, отслужиха молебен при молението на десетки духовници и стотици миряни, изпълнили храма и душите си с дълбока и гореща молитва, вдъхновена от усещането на благодатното присъствие на св. Лука ведно с тях.

Днес в митрополитския храм "Св. Неделя" съборната възхвала на св. Лука Симферополски продължи с отслужването на архиерейска св. Литургия, възглавена от Браницки еп. Григорий при молитвеното присъствие на Светейшия Български патриарх Неофит. По време на св. Литургия свещеници помазваха неизброимото множество християни, които с благоговение пристъпваха към светинята, изпросваха благодатната помощ на архипастиря и лекаря на телата и душите св. Лука.

В края на св. Литургия Българският патриарх Неофит възглави молебен, по време на който той отправи специална молитва към светеца и измоли св. Лука да дава сили на правоправещото свещеноначалие на Църквата ни достойно да опазва и проповядва св. Православие, вярващите вярно и смело да изповядват православната вяра, народът, градовете и селата ни да бъдат съхранени от беди и благословени за мирен и честит живот, а душите ни да придобият милостта Божия и вовеки да се спасят.

В момента св. мощи на св. Лука Симферополски се посрещат тържествено и радостно от Пловдивската епархия начело с нейния епархийски архиерей Пловдивския митрополит Николай - репортаж оттам очаквайте в по-късните ни новини.

Светителю и изповедниче Христов св. Лука, благославяй ни с десницата си и лекувай нашите души и тела, защото си благоугодил на Бога и си възлюбил нас по примера на Добрия Пастир. Затова с дръзновение просим твоята благодатна помощ и закрила и те молим: пред престола Божий приведи за вечно спасение нашите души!

~~~~~~~~~~~~

Подробен фоторепортаж от събитията в София, свързани с посрещането на св. мощи на св. Лука Симферополски можете да видите в сайта на РУСКОТО ПОДВОРИЕ у нас:

http://podvorie-sofia.bg/%d0%b2-%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8e-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%bc%d0%be%d1%89%d0%b5%d0%b9-%d1%81%d0%b2/#prettyPhoto

и в сайта СТОЛЕТИЕ

http://www.stoletie.ru/fotoreportazh/bolgary_poklonilis_svatitelu_luke_krymskomu_835.htm

Текст: Десислава Панайотова
Фотогалерия: Руско подворие в София "Св. Николай Мирликийски"; сайт "Столетие"; заглавна снимка - News.bg

 

 

Снимки

Св. Лука Симферополски
« предишна новинаследваща новина »