ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Пловдивска епархия тържествено посрещна мощите на свети Лука Симферополски Чудотворец

23 октомври 2016 22:15, Пловдивска митрополия
Пловдивска епархия тържествено посрещна мощите на свети Лука Симферополски Чудотворец

Велика радост и висока чест споходиха по Божия милост богоспасяемата Пловдивска епархия! На 22 октомври 2016 г. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай заедно със стотици благочестиви християни посрещнаха с огромно вълнение, благоговение и сълзи на радост пред митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в Пловдив частица от мощите на свети Лука (Войно-Ясенецки) Симферополски Чудотворец, дар от Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Мощите бяха донесени от Негово Преосвещенство Богородския епископ Антоний, викарий на Негово Светейшество патриарх Кирил.

Богородският епископ Антоний възглави празнична архиерейска вечерня. В светата богослужба молитвено участие взеха Високопреосвещените митрополити Великотърновски Григорий и Пловдивски Николай, Преосвещените епископи Велички Сионий, игумен на Троянския манастир, Браницки Григорий, викарий на Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и митрополит Софийски, Белоградчишки Поликарп, викарий на Видинския митрополит Дометиан, Агатополски Йеротей, викарий на Сливенския митрополит Йоаникий, Знеполски Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай, архимандрит Герасим - гл. секретар на Св. Синод на БПЦ-БП, архимандрит Филип Василцев, предстоятел на Руското подворие в София, протойерей Андрей Бойцов, предстоятел на Руското подворие в гр. Бари (Италия), йеромонах Зотик Гаевски, архимандрит Евтимий от Видинска епархия, архиерейските наместници и духовници от епархията и страната. Песнопенията изпълниха антифонно митрополитският хор „Св.ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев и румънският хор за източно-църковно пеене „Нектарий – протопсалт” от Букурещ.

Стотици хора бяха препълнили митрополитския храм „Св. вмчца Марина”, в който завинаги ще остане частицата от мощите на светителя Лука, архиепископ Симферополски Чудотворец. Митрополит Николай се обърна към верния Божи народ с думите:

„Благодарим на Бога за Неговия благ и спасителен промисъл, проявен към нас. Благодарим на Бога за тази благодат, с която в изобилие дари благочестивия православен български народ. Благодарим на Бога за този ден, в който посрещаме велика светиня – частица от благодатните мощи на дивния Божи угодник – свети архиепископ Лука. Благодарим на Бога за този ден, който Бог е сътворил, за да се възрадваме и развеселим в него – да посрещнем, да прегърнем със сърцата си св. Лука, който идва, за да заживее и пребъде с нас, с многострадалния наш народ. Да бъде неизчерпаем източник на здраве и спасение за болните, да бъде опора на верните, да бъде пример и вдъхновение на лекарите, на всички, които са посветили живота си на милосърдието, на облекчаване страданията и болките на човеците. Той, светителят-лекар, хирург, чудотворец, да бъде и насърчение, и вдъхновение за архипастирите и пастирите на светата ни Църква, защото той е бил и изряден свещенослужител, архипастир на Божия народ. Да ни бъде пример за търпение в изпитанията. Защото в тежките времена на войнстващия атеизъм в Русия светителят Лука с търпение, но с твърдост отстоявал вярата, на която посветил себе си и отдал целия си живот. В тия трудни времена на изпитания, времена на страх и несигурност за нашия народ и за християнството в Европа и света, Бог ни посети с благодатта на своя дивен угодник св. архиепископ Лука. Това е отражение на Божията милост, проявена към нашия народ, отражение и на братолюбието на светата Руска православна църква, чийто предстоятел, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил в отклик на молбата, отправена от мен и представена чрез ходатайството на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, се ощастливихме да имаме с нас в дните и годините на нашия земен живот подкрепата, благодатта и насърчението на свети архиепископ Лука, който имайки дръзновение пред Бога, предстоейки пред Божия престол в небесния чертог, непрестанно възнася молитви за всички, които с вяра, благоговение и страх Божий почитат неговата свята памет. Нека, боголюбиви братя и сестри, да се поклоним в смирение, да преклоним коленете на душите и сърцата си и с душа и сърце да се докоснем до тази благодатна светиня и да изпросим благодат, благоденствие, мир, здраве и душевно спасение.”

Животът на св. Лука, архиепископ Симферополски Чудотворец е невероятен пример за човеколюбие, себеотрицание, мъжество и неизразимо силна вяра в нашия Господ Иисус Христос. Преживял Октомврийската революция в Русия, ужасяващите чистки и безпощадната разправа с духовенството, арестуван многократно, измъчван, разпитван, пребиван, осъден на затвор и заточения, прекарал цели 11 години в ГУЛАГ и като интерниран, св. архиепископ Лука, професор по медицина по образование, не престанал нито за миг да обича, лекува и да служи на хората. Неизброими са чудесата, които направил приживе, изцерявайки безнадеждно болни, спасявайки от духовна и физическа смърт хиляди страдалци. Край мощите му и до днес се случват чудеса, свидетелствата за тях са хиляди. Славата му отдавна премина границите на Русия и днес той е дълбоко почитан в целия православен свят.

На 24 май 1996 г. се състоя прославлението на Кримския светител Лука (Войно -Ясенецки) в Симферополска и Кримска епархия. През 2000 г. с решение на Архиерейския събор на Руската православна църква той е причислен към лика на руските светии. Неговата памет се почита на 25 май - 11 юни по стар стил – денят на неговото успение през 1961 г., когато Руската православна църква празнувала деня на Вси светии.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1182-22102016g-posreshtane-moshtite-na-sv-luka-voino-yasenetzki-arhiepiskop-simferopolski-chudotvoretz-praznichna-arhiereiska-vechernya-mitropolitski-hram-q-sv-marinaq.html

 

 

Снимки

Пловдивска епархия тържествено посрещна мощите на  свети Лука Симферополски ЧудотворецПловдивска епархия тържествено посрещна мощите на  свети Лука Симферополски ЧудотворецПловдивска епархия тържествено посрещна мощите на  свети Лука Симферополски ЧудотворецПловдивска епархия тържествено посрещна мощите на  свети Лука Симферополски ЧудотворецПловдивска епархия тържествено посрещна мощите на  свети Лука Симферополски ЧудотворецПловдивска епархия тържествено посрещна мощите на  свети Лука Симферополски ЧудотворецПловдивска епархия тържествено посрещна мощите на  свети Лука Симферополски Чудотворец
« предишна новинаследваща новина »