ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Съборна архиерейска света Литургия по повод посрещането на частицата от мощите на св. Лука Симферополски в Пловдив

23 октомври 2016 22:32, Пловдивска митрополия
Съборна архиерейска света Литургия по повод посрещането на частицата от мощите на св. Лука Симферополски в Пловдив

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави на 23 октомври 2016 г. светата божествена Литургия в храм „Св. вмчца Марина” в Пловдив по случай пристигането на частица от мощите на св. Лука Изповедник, великият изповедник на Христовата вяра, скъп дар от Руската православна църква в съслужение с Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий, Преосвещените епископи Богородски Антоний, викарий на Негово Светейшество Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил, Велички Сионий, игумен на Троянския манастир, Браницки Григорий, викарий на Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и митрополит Софийски, Белоградчишки Поликарп, викарий на Видинския митрополит, Агатополски Йеротей, викарий на Сливенския митрополит, Знеполски Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, предстоятелят на Руското подворие в София архим. Филип (Василцев), прот. Андрей Бойцов, предстоятел на Руското подворие „Св. Николай Чудотворец” в Бари, прот. Антоний Кумпете от Украинската православна църква – Московска патриаршия, архим. Евтимий от Видинска епархия, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев - духовни надзорници при Пловдивска митрополия, архим. Висарион - архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, архим. Яков - архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, духовници от епархията и страната. Песнопенията изпълниха антифонно митрополитският хор „Св.ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев и румънският хор за източно-църковно пеене „Нектарий - протопсалт” от Букурещ.

Стотици миряни бяха препълнили митрополитския храм „Св. вмчца Марина”, за да се поклонят на чудотворната светиня, да се помолят на светителя Лука, участвайки с душа и сърце в духовното тържество.

Богородският епископ Антоний предаде благословението и поздрава на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия Патриарх Кирил на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и на богоспасяемата Пловдивска епархия. Епископ Антоний каза още, че за него е огромна чест да донесе великата светиня – частица от мощите на св. Лука Изповедник – като израз на братската любов и дълбоките връзки между нашите две църкви и нашите два народа – руският и българският.

Патриаршеското послание от Негово светейшество Неофит, Патриарх Български и митрополит Софийски, прочете Браницкият епископ Григорий, викарий на Негово Светейшество.

„Радост за богохранимата Пловдивска епархия, радост и за цялата наша Църква е посещението на частица от светите мощи на дивния светител от миналото столетие – Симферополски и Кримски архиепископ св. Лука Войно-Ясенецки, на Христовия подражател, свидетел и изповедник, отдал целия си живот на прослава на Божието име, опазвайки на дело апостолските думи, че когато нашата вяра е силна и дейна, тогава никой и нищо не може да ни отлъчи от любовта Божия и Христа Иисуса. На свещенослужителя и лекаря, въплътил в живота и в делата си казаното от нашия Господ и Спасител Иисус Христос: „Никой няма любов по-голяма от тая да положи душата си за своите приятели”. На архипастиря, който всякога, във всяка своя мисъл и всяко свое дело се е ръководил единствено и само от образеца, оставен на всички нас от Пастира на пастирите, Който дойде не за да му служат, но да послужи и „даде душата си за откуп на мнозина”. Щастливи сме и благодарни на Всеподателя за това велико благословение за родната ни света Църква, за този скъпоценен дар от братската Московска патриаршия, който е поредно свидетелство за любовта и единството на нашите Православни църкви и православни народи. Нека тази благословена частица от мощите на великия Божи угодник и светител, изцерител на душите и телата св. Лука Войно-Ясенецки, бъде за духовна полза и изцеление на всички онези, които с вяра и любов ще пристъпват занапред към небесното му застъпничество. Нека светецът, който приживе в земния си живот и подир блаженото свое заспиване във вечността е помагал и продължава да помага на толкова много нуждаещи се, да бъде бърз застъпник и помощник на всички онези, които пристъпват към светителското му ходатайство вече и на наша, родна земя. С топъл първосветителски благослов към всички вас и молитва към светителя Лука Войно-Ясенецки за нашите църкви и нашите православни народи, се присъединявам и аз към това духовно тържество, благопожелавайки ви мир и радост в Светия Дух. По молитвите на св. Лука Войно-Ясенецки, архиепископ Симферополски и Кримски, Божията милост и неоскъдяващата Негова благодат да бъдат с всички нас. Ваш усърден в Христа молитствувател Неофит, Патриарх Български.”

Негово Високопреосвещенство митрополит Николай се обърна към богомолния народ с думите:

„Светлината в мрака свети и мракът я не обзе”. Светлина, която в мрака на съвременната бездуховност свети и този нов мрак я не обзе – така напълно справедливо можем да наречем Кримската ярка звезда, достойния подражател на светия апостол и евангелист Лука - светителят Лука Изповедник, архиепископ Симферополски, който 60 години след откриване на нетленните му свети мощи благоволи да посети и остане в нашия град, да заживее с нас в древния апостолски град Пловдив чрез частицата от светите му благодатни мощи, които получи епархийската ни света Църква.

Възлюбени, сред хаоса на събитията и различните страсти на съвремието все по-ярко и по-отчетливо се откроява величието и красотата на Руската православна църква. През годините на най-жестоки гонения, непознати в цялата история на християнството, тя не само не е помръкнала, но сияе с небесната светлина на Божествената любов, явена ни чрез неизброимия сонм мъченици, изповедници, подвижници, опазили докрай верността си към Христа и Неговата света Църква.

Според убеждението на древните римляни именно верността е онова качество, което ги отличава от варварите. Навярно същото чувство, но в този случай към Христа, към Църквата, към православната вяра, е отличавало много християни в онези ужасни години на богоборчество, на атеизъм, когато безбожниците са се опитвали да прелъстят слабите и нерешителните с паница леща, а силните и мъжествените да унищожат. И в крайна сметка да бъде премълчан и скрит от света техния подвиг – подвига на вярата и мъченичеството. Именно от такава вярност имаме нужда ние днес и то много повече откогато и да било. Слава на Бога за всичко. Слава Богу, можем да се оплакваме от всичко, но не и от липсата на примери и начини на спасение. Слава Богу, че в днешно време, макар и да сме лишени от много, ние не сме лишени от Божията милост и от даровете на Светия Дух.

Живеем в объркано от идеологии и нови идоли време. И именно светият архиепископ Лука, ревнителят на православната вяра, ни е нужен точно сега и точно на нас. Чрез явяването на неговите свети мощи и прославлението му Бог отново ни показа, че не сме лишени от милостта Му, че Божията милост за нас, падналите в грехове, е постоянна. Сред прославените в лика на светиите Божии угодници от втората половина на ХХ в. Бог постави и св. Лука Изповедник, архиепископ Симферополски. Светлина, която мракът на жесток войнстващ атеизъм и богоборчество в Съветския съюз не обзе, достоен пример за подражание от всеки човек, било то архиерей, било то лекар, медик, свещеник или редови християнин. В лицето на св. Лука ние срещаме милующ и любещ повереното му стадо пастир, но и безкомпромисен изповедник на вярата с много лични жертви и претърпени мъки, успял да опази чедата си от посегателствата на безбожието, от посегателството на чуждите за Православието религиозни учения и изповедания. В своето свещеническо и особено в архиерейското си служение св. Лука изпил до дъно горчивата чаша на постоянни оскърбления, унижения, гонения, арести и заточения. Но Бог не го изоставил сам в изпитанието му. С Божия помощ св. Лука не само претърпял нечовешките условия на заточението си отвъд полярния кръг, но можел да помага и на другите, които споделяли същата съдба на заточеници. Дори грижата за другите поставил над грижата за самия себе си. Бог помагал на своя верен раб, подражател на апостолските трудове, защото цялото същество на светеца – хирург било подчинено само на едно – на постоянното изпълнение на Христовите думи: „Възлюби Господа, Бога твоего, с всичкото си сърце, с всичката си душа, с всичкия си разум. Тази е първата и най-голяма заповед. А втората, подобна ней, е възлюби ближния си като себе си.” Немощите на стотици страдащи от телесни и душевни болести св. Лука поел върху себе си, бидейки истински Христов подражател. Сам възлюбил страданието, той неуморно се трудил за премахването му при другите.

Какъв пример може да бъде св. Лука за съвременните лекари в едно време, когато медицината, здравеопазването, често загубват истинското си предназначение, превръщайки се в търговия със здравето на хората. За св. Лука нямало време през денонощието, в което да не можел да бъде извикан да прегледа болен или дори да оперира. Болният за него не бил бройка или пръстов отпечатък. Болният за него бил страдащият ближен, когото светителят с много любов и топла вътрешна молитва оперирал, призовавайки винаги Божията десница да направлява неговата немощна, човешка ръка. Като лекар, но и като архиерей, подобно на великия руски пустинник св. Серафим Саровски, св. архиепископ Лука виждал във всеки един човек безценният образ и подобие Божие! Виждал човека такъв, какъвто го вижда сам Бог – не ценен, а безценен, за когото Бог изпрати своя Единороден Син – Господ Иисус Христос. Днес св. Лука продължава да помага на всички, които се обръщат към него с молитва, с чиста вяра, и чудесата му нямат край. Всяко едно житие е икона с букви, а присъствието на светите мощи на даден светец - в един манастир, в един храм, в един град, в една страна, в една Поместна църква, е живо присъствие на светеца в тях. Сега св. Лука дойде, за да заживее сред нас, православните българи. Затова нека го молим да ни дава сили, най-вече да подражаваме на неговата вяра, на неговото търпение, на неговото изповедничество, на Христовата вяра. Той няма да презре молитвите ни, ще ни помогне да усилим ревността си за по-добри дела, т.е. за повече добродетели, показвайки ни път още по-превъзходен – пътят на вярата, надеждата и любовта. Амин”.

Митрополит Николай благодари на всички архипастири и пастири, съслужили в светата божествена Литургия. Той благодари на Богородския епископ Антоний за братолюбието, което проявява към нас всякога светата Руска православна църква и му подари за спомен архиерейски омофор и епитрахил.

Многолетствието провъзгласи митрополитският протодякон Илиян Александров.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1183-23102016g-praznichna-sveta-liturgiya-mitropolitski-hram-q-sv-marina-q-gr-plovdiv.html

 

 

 

Снимки

Съборна архиерейска света Литургия по повод посрещането на частицата от мощите на св. Лука Симферополски в ПловдивСъборна архиерейска света Литургия по повод посрещането на частицата от мощите на св. Лука Симферополски в ПловдивСъборна архиерейска света Литургия по повод посрещането на частицата от мощите на св. Лука Симферополски в ПловдивСъборна архиерейска света Литургия по повод посрещането на частицата от мощите на св. Лука Симферополски в ПловдивСъборна архиерейска света Литургия по повод посрещането на частицата от мощите на св. Лука Симферополски в ПловдивСъборна архиерейска света Литургия по повод посрещането на частицата от мощите на св. Лука Симферополски в ПловдивСъборна архиерейска света Литургия по повод посрещането на частицата от мощите на св. Лука Симферополски в ПловдивСъборна архиерейска света Литургия по повод посрещането на частицата от мощите на св. Лука Симферополски в ПловдивСъборна архиерейска света Литургия по повод посрещането на частицата от мощите на св. Лука Симферополски в ПловдивСъборна архиерейска света Литургия по повод посрещането на частицата от мощите на св. Лука Симферополски в ПловдивСъборна архиерейска света Литургия по повод посрещането на частицата от мощите на св. Лука Симферополски в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »