ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Димитровден - честване на св. вмчк Димитрий Солунски

24 октомври 2016 13:10, Отдел "Връзки с обществеността"
Мощите на св. Димитрий Солунски

На 26 октомври честваме св. великомъченик Димитрий Солунски, наричан Мироточиви, заради благовонното миро, което изтича от светите му мощи. Той бил родом от Солун, а баща му бил управител на града. След смъртта на родителите си Димитрий заел висок военен пост и като такъв получил заповед да преследва християните. Вместо това той ги покровителствал, защото бил християнин.

На връщане от поход на Изток император Максимилиан спрял в Солун и поискал Димитрий да се откаже от вярата в Христа, но увещанията били напразни. Хвърлили го в тъмница. Умрял мъченически прободен с копие в 306 година.

Християните запазили мощите на светеца. След като гоненията били прекратени, над лобното място и гроба на св. Димитър в Солун бил построен малък храм. При него ставали много чудеса. По-късно храмът бил разширен и тогава намерили нетленните останки на мъченика, от които потекло благовонно миро. За мироточивите му мощи се говори в паметници от Х век.

Днес мощите на св. Димитър се съхраняват в едноименната базилика в Солун, издигната на лобното му мястото, а св. Димитър се почита като покровител на гр. Солун. В деня на неговата памет в града се стичат поклонници от цял свят.

Почитта към великомъченик Димитрий Солунски се разпространила по целия Балкански полуостров и особено на Света Гора (Атон), където се съхраняват частици от неговите мощи.

В иконографията е изобразяван като конник на червен кон, който с копието си убива военачалника Лий.

Името на св. Димитър е свързано и с историята на българския народ. През 1185 година, по време на двувековното византийско робство, братята-боляри Асен и Петър обявили в Търновград, че не признават повече византийската власт. Това станало на 26 октомври, на храмовия празник на построената от тях църква, наречена на св. Димитър. Закриляни от него, въстаниците довели борбата за независимост и възстановяване на българската държавност до успешен край: през пролетта на 1187 г., след неуспешна обсада на гр. Ловеч, византийският император подписал мирен договор, който признал властта на Асен и Петър над Северна България. Така започнала историята на Второто българско царство. Светията – мъченик е един от най-почитаните у нас. На него са посветени много храмове по цяла България и в деня на неговото честване ще бъдат отслужени навсякъде празнични св. Литургии.

 

 

Снимки

Иконеа на св. ДимитрийХрам "Св. Димитрий Солунски"Мощите на св. Димитрий СолунскиСв. вмчк Димитрий Солунски
« предишна новинаследваща новина »