ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Димитровден – храмов празник на катедралата на Видин и духовен празник на старопрестолния Бдин

27 октомври 2016 09:45, Видинска митрополия
Димитровден – храмов празник на катедралата на Видин и духовен празник на старопрестолния Бдин

На 26 октомври с тържествена архиерейска света Литургия бе отбелязана паметта на св. великомъченик Димитър Солунски Чудотворец в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин.

Светата Литургия бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, в съслужение с Велички епископ Сионий, игумен на Троянската света обител, и Белоградчишки епископ Поликарп, както и много духовници от Видинска епархия и гости от страната и чужбина.

Молитвено участие в тържеството взеха г-н Владимир Тошев, народен представител от 43-то Народно събрание на Р България, г-н Огнян Ценков, кмет на Община Видин, г-н Момчил Станков, областен управител на Област Видин, г-н Генади Велков, председател на Общински съвет Видин, депутати, общественици, вярващ народ, изпълнил храма в безбройно множество.

Проповед за неделята и празника на св. Димитър произнесе Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинска епархия.

След светата Литургия митрополит Дометиан отправи своя благослов към всички присъстващи и гости, като им пожела Бог да ги окриля, пази и вдъхновява, за да бъдат достойни чеда на Църквата Христова и България. Той поздрави гостите на Видин и изказвайки им думи на преклонение и любов им засвидетелствува любовта и братската обич на Видинска епархия и БПЦ.

Впоследствие от епископ Поликарп бяха осветени училищните знамена пред катедралния храм на Видин, традиция, която се обособи за празника на св. Димитър, духовен празник на Видин, за благословение и придобиване на божествена мъдрост от страна на видинските ученици.

Последва литийно шествие от храма до пл. „Бдинци“, където бе отправен поздрав към гражданите на Видин от Видинския митрополит Дометиан и г-н Огнян Ценков, кмет на Видин.

На духовния празник на Видин гост бе г-н Анатолий Патапов, председател на Дружество "Русия-България", извънреден и пълномощен посланик на Русия, Елена Приходко, Първи секретар на Руското посолство в София и районният мюфтия на Видин Неджати Али.

Празникът продължи с откриването на тържествена сесия на Общински съвет Видин, където представител на Видинска света митрополия бе Негово Високопреподобие архимандрит Исаак, духовен надзорник на Видинска епархия, който отправи поздрав към присъстващите.

След официалните тържества посветени на Димитровден, от името на Видинска света митрополия бе даден празничен обяд, където всички отново се поздравиха с празника и споделиха взаимната си радост от празничния ден, посветен на един велик Христов войн, св. Димитър Солунски, небесен покровител и застъпник пред Бога за народа на Видин и неговите гости.

За повече снимки посетете: http://bit.ly/2eGdwpg

Текст: Белоградчишки епископ Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »