ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнични богослужения в чест на св. вмчк Димитър Солунски в Пловдив

27 октомври 2016 14:08, Пловдивска митрополия
Празнични богослужения в чест на Св. вмчк Димитър Солунски в Пловдив

Св. вмчк. Димитър Солунски Чудотворец е един от най-почитаните и обичани наши небесни закрилници, на когото отдаваме богослужебна почит на 26 октомври – деня, в който той приема мъченическа смърт заради Христовата вяра през 306 г.

В навечерието на празника, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений, викарий на правоправeщия архиерей на епархията, отслужи на 25 октомври празнична вечерня с петохлебие в храм „Св. вмчк. Димитър Солунски” в Старинния град в Пловдив.

На 26 октомври Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави празничната архиерейска св. Литургия по случай храмовия празник на храм „Св. вмчк Димитър Солунски”. В съслужение с владиката бяха Знеполският епископ Арсений, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев - духовни надзорници при Пловдивска митрополия и свещеници от града. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

В края на Великото славословие Негово Високопреосвещенство пострига за четци и певци Мирослав Георгиев от Кърджали и студентите от Православната духовна академия в Пловдив Йордан и Димитър. След възгласа: „И да будут милости…” митрополит Николай ръкоположи Мирослав Георгиев за дякон. В своето архипастирско слово към него владиката му припомни за изпитанията и неволите, които го очакват по този труден път и отговорностите на свещенослужението, като му пожела здраве, сили и душевно спасение. Владика Николай пожела на новия дякон на Църквата дръзновение и го окуражи с думите на нашия Господ Иисус Христос от проповедта на планината: „Блажени сте вие, когато ви похулят и изгонят, и кажат против вас лъжовно каква и да е лоша дума заради Мене. Радвайте се и се веселете, защото голяма е наградата ви на небесата.”

Като призова и днес, и винаги верният Божи народ да търси небесната закрила на великия и дивен Божи угодник св. Димитър, митрополит Николай пожела: светецът, както е опазил Солун от нашествие на другородци, така да опази и нашето Отечество от всяко зло. Многолетствието провъзгласи митрополитският протодякон Илиян Александров.

Св. Димитър Солунски е дълбоко свързан с българската история. На 26 октомври 1185 г. в новопостроения храм в Търново, посветен на Солунския чудотворец, братята Асен и Петър обявяват възстановяването на българската държава. Четири години по-рано норманите превземат и разграбват Солун. Изчезналата тогава икона на св. Димитър се появява в Търново и в цяла Византия се говори открито, че Солунският чудотворец сам ги е напуснал заради делата им и е дал покровителството си на българите. Просейки неговата благодатна закрила, болярите Асен и Петър дават началото на Втората българска държава и династията на Асеневци.

Храмът „Св. Димитър Солунски” в Пловдив е сред най-красивите у нас. Неговият уникален мраморен иконостас от средата на ХІХ в. е забележителен паметник на възрожденското ни изкуство.

Преди няколко години инж. Димитър Георгиев, почетен консул на Украйна в Пловдив, събра 33 пловдивчани с името Димитър и образуваното сдружение „Св. Димитър” ремонтира и реставрира едноименния храм.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1184-25102016g-praznichna-vechernya-s-petohlebie-hram-svdimitar-starinen-grad-plovdiv.html

 

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1185-26102016g-sv-vmchk-dimitrii-mirotochivi--dimitrovden--arhiereiska-sveta-liturgiya-v-hram-svdimitar-starinen-grad-plovdiv.html

 

 

 

Снимки

Празнични богослужения в чест на Св. вмчк Димитър Солунски в ПловдивПразнични богослужения в чест на Св. вмчк Димитър Солунски в ПловдивПразнични богослужения в чест на Св. вмчк Димитър Солунски в ПловдивПразнични богослужения в чест на Св. вмчк Димитър Солунски в ПловдивПразнични богослужения в чест на Св. вмчк Димитър Солунски в ПловдивПразнични богослужения в чест на Св. вмчк Димитър Солунски в ПловдивПразнични богослужения в чест на Св. вмчк Димитър Солунски в ПловдивПразнични богослужения в чест на Св. вмчк Димитър Солунски в ПловдивПразнични богослужения в чест на Св. вмчк Димитър Солунски в ПловдивПразнични богослужения в чест на Св. вмчк Димитър Солунски в ПловдивПразнични богослужения в чест на Св. вмчк Димитър Солунски в ПловдивПразнични богослужения в чест на Св. вмчк Димитър Солунски в ПловдивПразнични богослужения в чест на Св. вмчк Димитър Солунски в ПловдивПразнични богослужения в чест на Св. вмчк Димитър Солунски в ПловдивПразнични богослужения в чест на Св. вмчк Димитър Солунски в ПловдивПразнични богослужения в чест на Св. вмчк Димитър Солунски в ПловдивПразнични богослужения в чест на Св. вмчк Димитър Солунски в ПловдивПразнични богослужения в чест на Св. вмчк Димитър Солунски в ПловдивПразнични богослужения в чест на Св. вмчк Димитър Солунски в ПловдивПразнични богослужения в чест на Св. вмчк Димитър Солунски в ПловдивПразнични богослужения в чест на Св. вмчк Димитър Солунски в ПловдивПразнични богослужения в чест на Св. вмчк Димитър Солунски в ПловдивПразнични богослужения в чест на Св. вмчк Димитър Солунски в ПловдивПразнични богослужения в чест на Св. вмчк Димитър Солунски в ПловдивПразнични богослужения в чест на Св. вмчк Димитър Солунски в ПловдивПразнични богослужения в чест на Св. вмчк Димитър Солунски в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »