ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В годината на канонизирането на св. Серафим (Соболев) на български излезе обстойният му труд „Новото учение за Софѝя Премъдрост Божия“

27 октомври 2016 16:07, д-р Десислава Панайотова
Българският превод на „Новото учение за Софѝя Премъдрост Божия“

Последните години у нас са белязани с траен религиозно-философски интерес от страна на богословските и философските среди към различни въпроси на православната аскетика и творенията на светите отци. Между издадените напоследък книги се срещат и произведения на прот. Сергий Булгаков и о. Павел Флоренски, в които се съдържа еретическото учение за Софѝя и за „софийността“. Mнозина православни читатели се смущават и съблазняват от това учение като явно отклонение от православната вяра, но, за съжаление, представяно като православно.

Ето защо още по-актуално стана превеждането и издаването на обстойния труд на свети Серафим (Соболев) „Новото учение за Софѝя Премъдрост Божия“. За него Архиерейският синод на Руската Задгранична църква го удостоява с научната степен „магистър на богословието“. В изследването, издадено през 1935 г., авторът убедително изобличава учението на прот. С. Булгаков за Софѝя Премъдрост Божия.

Книгата се издава с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий точно в годината, когато две църкви – Руската Православна Църква и Българската Православна Църква - канонизираха и прославиха св. Серафим, Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец. Преводач на труда е Албена Симеонова, а богословски редактор – Дарин Алексиев.

В предговора към изданието митрополит Йоаникий пише: „Днес, когато продължават да се издават и разпространяват съчинения на прот. Сергий Булгаков и о. Павел Флоренски, считаме, че трудът на св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец - „Новото учение за Софѝя Премъдрост Божия“ - е крайно необходим и ще помогне на мнозина да разберат, че утвърждаваното от споменатите писатели-философи е не просто противоцърковно, но то е ерес, гибелна за душите на православните християни“.

Книгата на св. Серафим Софийски Чудотворец „Новото учение за Софѝя Премъдрост Божия“ може да бъде намерена в църковните книжарници в София.

 

Текст и снимка: издателски колектив

 

 

« предишна новинаследваща новина »