ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Опело на св. Димитър бе отслужено за поредна година в старопрестолния гр. Видин

29 октомври 2016 11:32, Видинска митрополия
Опело на св. Димитър бе отслужено за поредна година в старопрестолния гр. Видин

На 28 октомври в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин от 17:30 ч. бе отслужено последованието на утринното богослужение в чест и памет на патрона на храма – св. вмчк Димитър Солунски Чудотворец.

По време на богослужение бе извършено последованието на Опелото на св. Димитър Мироточиви, по примера на молитвените тържества, които се организират в родния град на светеца, Солун.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, това последование се отслужва за четвърти път във Видин. Празничното тържествено последование бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, председател на катедралния храм на Видин и викарий на Видинския митрополит Дометиан.

В богослужението участие взеха и архимандрит Исаак, духовен надзорник на Видинска епархия, архимандрит Евтимий, йеромонах Максим и иконом Методи Ванков, както и монах Вартоломей.

За да бъде почетена по-тържествено паметта на св. Димитър Солунски, закрилник на видинската катедрала и на града, е специално изработено „тяло“ на св. Димитър.

След края на утринното богослужение по традиция бе направено литийно шествие около храма с тялото на свети Димитър, за духовна утеха на вярващите и за изпълнение на сърцата им с духовна радост и подстрекаване да подражават на вярата, подвига и прославата на свети Димитър.

Поздрав и благослов към присъстващите на молитвеното тържество произнесе епископ Поликарп.

За повече снимки посетете http://bit.ly/2eY1MyZ

Текст: Белоградчишки епископ Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »