ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Общ небесен застъпник пред Божия престол

26 февруари 2016 17:51, Българска Патриаршия
Общ небесен застъпник пред Божия престол

Небивала радост бе обзела душите на хилядите християни, изпълнили до краен предел патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, за да станат съпричастни на това знаменателно духовно тържество ­ прославата на св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец, състояла се на 26 февруари 2016 г.

Столичани, жители на града на Божията Премъдрост, в който почти 30 години се е подвизавал и светителствал обичаният от всяко българско сърце “владика Серафим” и дошли от всички краища на България духовници и миряни прииждаха от ранна утрин, призовани от празничния камбанен звън, за да станат свидетели и съучастници в този свещен акт ­ прославлението в лика на светиите на този Божий угодник.

Подражавайки във всичко на Христа и на своите небесни застъпници ­ преп. Серафим Саровски и преп. Йоан Рилски, св. Серафим достигнал святост не като се подвизавал в пустинята, а в стихията на големия град, нашата столица, в едно сложно, лукаво и размирно време. Но имал за свой верен ориентир Спасителя и Неговите светии, в Господа се укрепявал, в Него търсел подкрепа, помощ, напътствие и сила и сам се превърнал в своеобразен остров, в който се разбивали вълните на суетата на света.

Още приживе св. архиепископ Серафим бил тих пристан и прибежище не само за прокудените от родината си чеда на Руската православна църква, но и за безчислено множество клирици и миряни наши сънародници, които идвали при него от цялата страна за молитва, изповед и духовно наставление.

А след неговата кончина, вече 66 години ежедневно при гроба му се стича нескончаем поток от вярващи, които търсят неговото небесно застъпничество и помощ в изпитанията и неволите си. И ето сега двете сестри Поместни православни църкви в единомислие и единогласие засвидетелстваха пред Божия народ за светостта на св. Серафим ­ Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец, и обявиха неговата канонизация. В продължение на една година те внимателно и детайлно изследваха живота, пастирското служение и чудесата на Божия угодник и стигнаха до справедливото решение за причисляването му към лика на светците.

Безпрецедентно в историята на Църквата, съгласно решения на Св. Синод на БПЦ от 25 септември 2015 г. и Св. Синод на РПЦ от 22 октомври 2015 г. се състави съвместна българо-руска комисия по канонизацията на архиепископ Серафим (Соболев). От страна на Руската православна църква в нейната работа участваха Волоколамският митрополит Иларион ­ председател на Отдела за външни църковни връзки на РПЦ и съпредседател на комисията; Троицки епископ Панкратий ­ председател на Синодалната комисия по канонизация на светии; архимандрит Филип (Василцев) ­ предстоятел на храм “Св. Николай Мирликийски” ­ Подворие на Московския и на цяла Русия патриарх в София; проф. протойерей Владимир Воробьов ­ ректор на Православния хуманитарен университет “Св. Тихон”; протойерей Игор Якимчук ­ секретар по междуправославните отношения в Отдела за външни църковни връзки; доцент д. и. н. Андрей Кострюков от Научно-изследователския отдел по най-нова история на РПЦ и Православния Свето-Тихоновски хуманитарен университет.

От страна на Българската православна църква в състава на комисията участваха Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ­ съпредседател на съвместната комисия; Знеполският епископ Арсений ­ викарий на Пловдивския митрополит; протойерей Теодор Стойчев от храм “Св. Атанасий”, гр. Варна; доцент д-р Павел Павлов от Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”; доцент д-р Мариян Стоядинов от Православния богословски факултет при ВТУ “Св. Кирил и Методий”; доцент д-р Стефан Стефанов от катедра “Теология” на Шуменския университет.ь

Съвместната комисия на Руската и Българската православна църква, начело с нейните съпредседатели Волоколамски митрополит Иларион и Варненски и Велико-преславски митрополит Йоан, заседава на 3 и 4 декември 2015 г. в София, като излезе с единодушно решение, че “не съществуват пречки за прослава на Богучарския архиепископ Серафим (Соболев) в лика на светците”. Заключителният документ на комисията беше разгледан от синодите на двете Църкви и накрая с Божията помощ се взе окончателното единодушно решение за канонизация. Тази дългоочаквана блага вест дойде от Москва, където на 2 и 3 февруари 2016 г. в храма “Христос Спасител” се състоя петото пленарно заседание на Освещения Архиерейски събор на Руската православна църква с участието на 320 архиереи. Веднага след този промислителен акт Светият Синод на БПЦ-БП на заседанието си на 5 февруари, след като изслуша доклада на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за провелия се на 2 и 3 февруари Архиерейски събор на Руската православна църква, взе единодушно решение: тържественото прославление на новия светец да се състои на 26 февруари, когато е денят на неговата кончина и това да е и денят, в който занапред ще се празнува паметта на свети Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец.

Оправда се сърдечното желание на хилядите благочестиви християни, които от неговата кончина преди 66 години до днес ежедневно се стичат в криптата на Руския храм в София, за да измолят застъпничество пред Бога на владика Серафим, и оросяват със сълзите си неговия гроб. Оправдаха се надеждите им този съвременен наш велик Божий угодник да получи църковна прослава.

Светителю отче Серафиме, моли Бога за нас!

Тържественият чин по прославлението на св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец, и последвалата го Божествена св. Литургия бяха извършени в Патриаршеския катедрален храм “Св. Александър Невски”. Светите богослужби оглави Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. На Негово Светейшество съслужиха председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия Волоколамски митрополит Иларион, както и високопреосвещените митрополити от Светия Синод на Българската православна църква: Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум; преосвещените епископи: Маркианополски Константин, Адрианополски Евлогий, Велички Сионий, Траянополски Киприян, Браницки Григорий, Знеполски Арсений, Белоградчишки Поликарп, както и високопреподобните отци: архимандрит Герасим (Георгиев) ­ главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква, и архимандрит Дионисий (Мишев) ­ председател на Църковното настоятелство при Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”; представителите на Московския и на цяла Русия патриарх при Българската патриаршия архимандрит Филип (Василцев) и на БПЦ при Московската патриаршия архимандрит Теоктист (Димитров), както и над 70 свещенослужители от София, Софийска и други епархии.

В празничното съслужение взеха участие и членовете на официалната църковна делегацията на Руската православна църква за тържествата по прославлението: наместникът на Московския Данилов Патриаршески ставропигиален манастир архимандрит Алексий (Поликарпов), наместникът на Московския Високо-Петровски ставропигиален мъжки манастир игумен Пьотър (Еремеев), ректорът на Православния Свето-Тихоновски хуманитарен университет проф. протойерей Владимир Воробьов, професорът от Московската духовна академия протойерей Владислав Ципин, секретарят на ОВЦВ на РПЦ по междуправославните отношения протойерей Игор Якимчук, настоятелят на Патриаршеското подворие в гр. Бари протойерей Андрей Бойцов, протодякон Константин Барган и архидякон Генадий (Орлов) от Московския Свето-Данилов манастир.

Сред служещите бяха още множество архимандрити, йеромонаси, свещеници, протодякони и дякони, както и йеродякон Юстин от Българския Зографски манастир, който е автор на текстовете на двата тропара, кондака и Молитвата към новоканонизирания св. Серафим. Всички служещи духовници в този ден бяха в златисто-бели одежди. Молитвено участва и многозаслужилият и дългогодишен български професор протопрезвитер д-р Николай Шиваров, който е имал честта и радостта да бъде иподякон на светител Серафим.

На богослужението присъстваха: заместник министър-председателят на България Ивайло Калфин, извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в България Ю. Н. Исаков, извънредният и пълномощен посланик на Белорусия в България В. А. Воронкович, извънредният и пълномощен посланик на Кипър в България Ставрос Августидис, извънредният и пълномощен посланик на Румъния в България Антон Пъкурецу, председателят на Съюза на учителите Янка Такева, председателят на Българската социалистическа партия Михаил Миков, почетният председател на ДПС Ахмед Доган, председателят на Българската академия на науките Стефан Воденичаров, деканът на Богословския факултет на Софийския университет Александър Омарчевски, директорът на Националната опера и балет Пламен Карталов, както и известни църковни, политически и обществени дейци, представители на науката и културата в България.

В края на Великото славословие, при запяването на “Святий Боже”, пред многобройните молещи се от св. олтар беше тържествено изнесена иконата на Богучарския архиепископ светител Серафим. С благословението на светейшия Български патриарх Неофит, Знеполският епископ Арсений, член на делегацията на БПЦ на Архиерейския събор на РПЦ, огласи Акта на Архиерейския събор на Руската православна църква за канонизацията на светител Серафим. След това главният секретар на Светия Синод на Българската православна църква архимандрит Герасим (Георгиев) огласи Патриаршеското и Синодално послание към клира и миряните по случай канонизацията на новия светец, за всеправославно почитане.

След това започна специалното богослужебно последование. На “Бог Господ” хорът изпълни новия тропар на св. Серафим по музика на иконом Кирил Попов, след което светейшият патриарх Неофит отправи специално съставената молитва към новопрославения светител Серафим, която отсега нататък вярващите ще могат да произнасят. Последва “Величание” на светеца и при пеене на “От восток Солнца до запад” всички присъстващи приеха благословението на светител Серафим чрез ръцете на Българския патриарх, който осени в четирите посоки храма и молещите се в него с дарената на БПЦ от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил първа икона на св. Серафим. Хорът продължи с изпълнение отново на тропара, кондака и “Величание” на светеца, по време на които се извърши поклонение пред иконата на новопрославения светител. На отпуста на това последование за първи път патриарх Неофит спомена: “...иже во святых отца нашего новопрославленнаго Серафима Софийскаго Чудотворца, егоже и память совершаем...”. Прозвучаха многолетствието и тропарът на вече новопрославения светец. Богослужението в Патриаршеския катедрален храм “Св. Александър Невски” продължи със съборно отслужване на Божествената св. Литургия.

По време на чина на прославлението и тържествената св. Литургия вдъхновено пя смесеният хор на храм “Св. Александар Невски” под диригентството на доц. Димитър Димитров и гост-диригента иконом Кирил Попов. Песнопенията на Евхаристийния канон по музика на митрополит Иларион (Алфеев) изпълни смесеният хор на Патриаршеското подворие в София под диригентството на Василена Ченова-Стефанова.

След края на светата Литургия, светейшият патриарх Неофит се обърна към изпълнилите катедралния храм и околохрамовото пространство духовници и миряни с приветствено слово, в което изрази огромната радост за цялата Църква, че в лицето на св. Серафим, архиепископ Богучарски, ще имаме още един светител, който от небесата благославя своите духовни чеда и всички, които се обръщат към него с молитва и вяра. И изказа увереността, че “нашите две сестри Поместни православни църкви ­ Руската и Българската, които единодушно и единогласно свидетелстват пред Божия народ за светостта на св. Серафим ­ Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец, ще го имат като жива и неразтрогваема връзка помежду ни, повод за обща молитва и съслужения, и общ небесен застъпник пред Божия престол за нашите два православни народа!”

Волоколамският митрополит Иларион от своя страна също се обърна с приветствено слово и поднесе на светейшия Български патриарх Неофит икона на светител Серафим, архиепископ Богучарски и Софийски Чудотворец ­ дар от светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил.

“Ваше Светейшество, Ваши Високопреосвещенства, скъпи братя и сестри!

За мен е особена чест с благословението на светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил да представлявам Руската православна църква на тържествата за прославяне на Божия угодник, просиял през изминалото столетие и благоговейно почитан в Руската и Българската православни църкви.

Светител Серафим е живял в много трудно време, в епоха, когато Църквата в Русия е била подложена на гонения. И той споделил съдбата на хиляди хора, които са били принудени да напуснат своята Родина, и които са намерили своето пристанище в чужбина. Още като младеж той пристигнал на българската земя и тук му е било съдено почти 30 години да живее и да служи в храма “Св. Николай Чудотворец”, и да придобие любовта на изключително много хора, които са се стичали към него като при духовен отец и пастир, молитвеник и чудотворец.

Още приживе той се прочул с многобройни чудеса. И след това, когато се преселил при Господа, неговата духовна сила не само че не пресъхнала, а даже се умножила. На неговия гроб идват хора не само от България, но и от най-различни страни, отправят молитви и получават помощ.

И тази канонизация, която се извърши първоначално в Руската православна църква, а сега и в Българската православна църква, е свидетелство за онази дълбока почит, с която се ползва светител Серафим в нашите Църкви. И този многоброен народ от свещенослужители и миряни, които вчера участваха в литийното шествие ­ всичко това потвърждава думите на Свещеното Писание: “във вечна памет ще остане праведникът ” (Пс. 111:6).

Аз съм радостен от това, че виждам в храма и млади хора, и деца, радвам се, че има толкова много причастници в храма. Случвало се е да посещавам България многократно. И преди съм участвал в тържествени богослужения с архиереи и свещенослужители, но народът Божий не се причастяваше със Светите Христови Тайни. Няма да скрия, всеки път, когато виждах това, аз се смущавах.

Ние в Руската православна църква преживяхме 70 години гонения. За Църквата всичко беше забранено: не можеше да се издават книги, беше забранена благотворителната дейност. Това, което ни оставаше, беше светата Евхаристия. И именно участието в Евхаристията помогна на вярващите хора да оцелеят в течение на тези дълги 70 години. Затова ние знаем цената на това велико Тайнство. И знаем, че ние, свещенослужителите, не можем да предложим на хората нищо по-голямо и по-добро, отколкото Самия Христос, Който Сам Себе Си ни предлага в Своето Пречисто Тяло и Своята Честна Кръв.

И светител Серафим, чиято памет днес светло празнуваме, ни напомня за това, че най-главното съкровище в живота на християнина ­ това е Христос. Той е бил пламенен молитвеник и ревностен служител на Евхаристията. От светата Евхаристия, от Престола Божий е получавал вдъхновение. И това вдъхновение той предавал на другите. Аз бих пожелал, светител Серафим винаги да служи като свързващо звено между двете наши Църкви. Нека неговата молитва и небесно предстателство да се разпростре над Българската православна църква и над целия народ на България и да ги запази от всяко зло. И бих искал за спомен от този ден да Ви предам, Ваше Светейшество, от името на светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил тази икона на светител Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец.

Светителю отче Серафиме, моли Бога за нас!”

След богослужението, в зала “Роял” на “София Хотел Балкан” беше даден тържествен прием по случай това дългоочаквано и важно събитие в живота на Руската и на Българската православна църква ­ съвместното провъзгласяване на светец ­ св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец.

По време на приема патриарх Неофит се обърна към присъстващите с думите: “Още веднъж нека се поздравим с тази обща и дивна радост за цялата Църква ­ тържественото прославление на св. Серафим, архиепископ Богучарски, което извършихме. От днес и вовеки нашата столица София и нейните жители ще бъдат честити да имат още един застъпник пред Божия Престол. Редом с мъчениците за вярата: св. Георги Софийски Стари, св. Георги Софийски Нови, св. Георги Софийски Най-нови, св. Константин Софийски, св. Николай Нови Софийски, св. Терапонтий Софийски; с преподобните св. Пимен Зографски, св. Симеон Самоковски-Софийски, св. Софроний Софийски и с всички знайни и незнайни мъченици, преподобни и светители, просияли в този град, носещ името на Божията Премъдрост, Бог увенча с венеца на славата и един наш съвременник, светителствал почти 30 години в нашия град ­ св. Серафим, когото народната любов и почитание прослави като Софийски Чудотворец.

Сред нас още има живи чеда на този богоумъдрен йерарх с чиста пастирска съвест, които свидетелстват за неговия праведен живот, за боговдъхновените му слова, за дивното му незлобие, търпение, милосърдие и любов към неговите пасоми. Свидетелстват, че Божията благодат още приживе е почивала над този Божи угодник. Днес те и хилядите наши сънародници, чиито сърдечни молитви пред гроба на светеца в дни на изпитания не са останали посрамени, всички заедно, с една уста, едно сърце и една душа молитвено възкликваме: “Величаем те, светителю, отче наш Серафиме, и почитаме твоята свята памет, защото ти се молиш за нас на Христа, нашия Бог!”

НА МНОГАЯ И БЛАГАЯ ЛЕТА!”

Александра КАРАМИХАЛЕВА

 

 

« предишна новинаследваща новина »