ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Денят на народните будители бе тържествено отбелязан в Община Бойница

02 ноември 2016 10:38, Видинска митрополия
Денят на народните будители бе тържествено отбелязан в Община Бойница

На 1 ноември, в деня, в който България отбелязва като Ден на народните будители, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, заедно с йеромонах Максим и монах Вартоломей, посети Община Бойница и бе гост на тържество, посветено на Антим Първи, Видински митрополит, Екзарх Български, държавник, родолюбец и будител. Епископ Поликарп посети с. Бойница, по покана на г-жа Анета Генчева, кмет на общината, и г-жа Цветана Миронова, председател на пенсионерския клуб.

В салона на Народно читалище „Надежда – 1903“, с. Бойница, от местния пенсионерски клуб, за деня на народните будители, бе организирана среща с беседа, посветена на Антим Първи, който е положил основния камък и дал благословение за освещаването на местния храм „Св. Троица“ и във връзка с отбелязването на 200 години от рождението на този бележит и многозаслужил българин.

Беседата бе изнесена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, който запозна присъстващите с живота, делото, служението и подвига на великия български будител и призова всички към подражание на заветния подвиг на Антим Първи, дал живота си за благото на своя Род, Родина и Църква.

След беседата, епископ Поликарп поднесе, задно с присъстващите на празника, цветя пред паметника на Пуйо войвода, намиращ се на площада на селото, а след това присъства на общо тържество на пенсионерските клубове от района и Видин.

На всички присъстващи бе раздадена по една иконичка с образа на св. Петка, за благословение и духовен спомен.

 

За повече снимки посетете http://bit.ly/2eajpcF

Текст: Белоградчишки епископ Поликарп
Снимки: монах Вартоломей

 

 

« предишна новинаследваща новина »