ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Светият Синод определи листата с епископите-кандидати за нов Старозагорски митрополит

02 ноември 2016 14:47, Отдел "Връзки с обществеността"

Осем архиереи намериха място в списъка с достоизбираемите епископи на БПЦ, които ще участват в изборите за нов Старозагорски митрополит.

Днес, 02 ноември, на своето заседание Светият Синод на БПЦ-БП (протокол 19) разгледа внесеното писмо от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, наместник на овакантения Старозагорски епархийски престол, и на основание чл. 85, ал. 1 от Устава на БПЦ-БП определи следната листа на кандидати за митрополитски избор:

Месемврийски Иаков,

Велички Сионий,

Драговитийски Даниил,

Траянополски Киприян,

Браницки Григорий,

Главиницки Йоан,

Белоградчишки Поликарп,

Агатополски Йеротей.

Предстои, съгласно Устава на БПЦ-БП, чл. 85 наместникът да разпрати с окръжно писмо листата с достоизбираемите епископи до всички епархийски избиратели и да се определят дати за Епархийски избор и за Каноничен избор.

На Епархийски избор избирателите ще излъчат двамата кандидати събрали най-много гласове.

След това на свое заседание Св. Синод ще разгледа изборните книжа и ако епархийският избор бъде преценен като изрядно проведен, в следващата неделя в параклиса на Св. Синод ще се проведе каноничният избор, на който митрополитите от Светия Синод, с гласуване, ще изберат един от двамата епископи за нов Старозагорски митрополит.

 

 

« предишна новинаследваща новина »