ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празничен концерт, посветен на 1100 години от успението на св. Климент Охридски в Пловдив

02 ноември 2016 13:20, Пловдивска митрополия
Празничен концерт, посветен на 1100 години от успението на св. Климент Охридски  в Пловдив

На 1 ноември – Денят на народните будители - в зала „Съединение” на Регионалния исторически музей- гр. Пловдив, се състоя празничен концерт, посветен на 1100 години от успението на св. Климент Охридски. Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивският митрополит Николай, бе почетен гост на концерта, организиран от църковното настоятелство на храм „Св. Климент Охридски” в кв. „Христо Смирненски” в Пловдив. Зрителите се зарадваха на богата и съдържателна програма. Най-напред те видяха уникалните изпълнения на невръстните деца от неделното училище, които изпълниха тропара на Св. Климент Охридски. Пианистката Евгения Тагарева представи своята авторска композиция за пиано „Българският дух”. Ученичката Зорница Георгиева изсвири виртуозно на цигулка композиция от Обер. Митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев изпълни прекрасно църковни песнопения от службата на Св. Климент Охридски. Свещеноиконом Кирил Давидов представи на старобългарски език откритите неотдавна „Предпразнични трипесници – канони за Рождество Христово” -уникални авторски произведения на Св. Климент. Представлението завърши с български народни песни, изпълнени от фолклорния ансамбъл „Тракийска младост” на СОУ „Любен Каравелов”.

“Никой благоразумен човек няма да забрави езика си, да потъпче културата си, да пренебрегне традициите си или да ненавижда светините си. – каза в своето приветствено слово Негово Преосвещенство епископ Арсений.- Днешният празник е празник на всички веролюбци и всички родолюбци. Днес е празникът на народните будители, който вдъхновява нашето сърце и възвисява нашия дух, защото е празник, събудил националната съвест, възкресил нашата история и запазил нашата култура. Ако един народ забрави историята си, той няма да има ясно бъдеще и перспектива в бъдещето, защото миналото – това е основата, фундаментът на нашия народ, а бъдещето – това е утехата му. Честити сме всички ние, които не сме забравили историята и традициите си, спомняйки си за един велик будител – титан в своето величие на дух, на вяра, на просвета – Охридският архиепископ Климент.”

Епископ Арсений благодари от името на Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай на всички, които са се потрудили и организирали тази прекрасна празнична вечер.

Концертът бе организиран с любезното съдействие на Регионалния исторически музей – гр. Пловдив, общинското ръководство на район „Западен” в гр. Пловдив, Библиотеката и Музикалната школа при Народно читалище „Христо Г. Данов” и СОУ „Любен Каравелов”.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1190-01112016g-kontzert-posveten-na-1100-godini-ot-uspenieto-na-sveti-kliment-ohridski-organiziran-ot-hram-qsv-kliment-ohridskiq-i-obshtinata-na-raion-q-zapadenq-gr-plovdiv.html

 

 

 

 

Снимки

Празничен концерт, посветен на 1100 години от успението на св. Климент Охридски  в ПловдивПразничен концерт, посветен на 1100 години от успението на св. Климент Охридски  в ПловдивПразничен концерт, посветен на 1100 години от успението на св. Климент Охридски  в ПловдивПразничен концерт, посветен на 1100 години от успението на св. Климент Охридски  в ПловдивПразничен концерт, посветен на 1100 години от успението на св. Климент Охридски  в ПловдивПразничен концерт, посветен на 1100 години от успението на св. Климент Охридски  в ПловдивПразничен концерт, посветен на 1100 години от успението на св. Климент Охридски  в ПловдивПразничен концерт, посветен на 1100 години от успението на св. Климент Охридски  в ПловдивПразничен концерт, посветен на 1100 години от успението на св. Климент Охридски  в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »