ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

За първи път след 70 г. ще бъде отслужена литургия във Военния мавзолей-костница

04 ноември 2016 09:31, Софийска митрополия
Храмът "Св. Георги"  във Военния мавзолей-костница

В съботата преди големия християнски празник Събор на св. архангел Михаил Църквата отбелязва Задушница, наричана още "мъжка", "голяма", Архангелова задушница. В този ден си спомняме за всички наши починали близки и се молим за упокоение на душите им.

По традиция на Архангелова задушница се отдава почит и вечна признателност на офицерите и войниците от редовете на Българската армия, загинали по бойните полета.

На територията на Военния мавзолей-костница има специално изграден храм ”Св. Георги”. Тази година за първи път след 70 г. в него ще бъде отслужена заупокойна св. Литургия от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит.

Начало на утринното богослужение – 8,00 ч.

Начало на св. Литургия - 9,00 ч.

След това от 11,00 ч. на площада пред мемориала ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите воини. На церемонията ще присъстват президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев, военният министър, началникът на отбраната, представители на ръководството на Министерството на отбраната, висши офицери, военнослужещи от Столичния гарнизон, членове на военнопатриотичните съюзи, ветерани от войните и други официални лица.

По традиция в този ден присъстват бойните знамена-светини и представителни части на Българската армия.

Ритуалът в памет на загиналите български воини се организира от 1924 година. Прекъснат е през 1946 г., но по настояване на Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и пострадалите от войните отново е възстановен през 1992 година.

Снимка: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »