ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Панихида в памет на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим бе отслужена в Троянския манастир

05 ноември 2016 19:26, Българска Патриаршия
Гробът на Патриарх Максим в Троянския манастир.

Днес се изпълниха 4 години от кончината на приснопаметния Български патриарх и Софийски митрополит Максим. По този повод в Троянската св. обител, където започна и завърши земния си път патриарх Максим, бе отслужена Заупокойна св. литургия и панихида в негова памет.

Св. Евхаристия бе предстоявана от Ловчанския митрополит Гавриил, с който съслужиха Високопреосвещените митрополити: Пловдивски Николай, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум и Преосвещените епископи: Велички епископ Сионий, игумен на Троянската св. обител, Драговитийски епископ Даниил, викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия и Знеполски епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит. В богослужението участие взеха и архим. Герасим, главен секретар на Св. Синод, архим. Филип Василцев, представител на Руския патриарх у нас и духовници от страната.

В края на богослужението митрополит Гавриил се обърна със слово за блаженопочиналия патриарх. Той разказа свои лични спомени за патриарх Максим, припомни житейския му път и отношението на покойния патриарх към околните. Митрополит Гавриил отбеляза, че в живота на патриарх Максим се откроява любовта му към Бога и хората, както и неговата твърдост и безкомпромисност що се касае до делата на Църквата и Вярата.

Панихидата за патриарх Максим бе възглавена от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който заедно с Великотърновския митрополит Григорий, Ловчанския Гавриил, Пловдивския Николай, Доростолския Амвросий, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим и Русенски Наум се помоли за душата на приснопаметния патриарх, който в паметта и сърцата на познаващите го ще остане, като молитвеник и верен служител на Христа.

***

Българският патриарх Максим е роден като Марин Найденов Минков на 29 октомври 1914 г. в село Орешак в семейството на Найден Минков Рачев (1889-1970) и Пена Борджукова (1890-1980). От ранно юношество е послушник в Троянския манастир. Основно и прогимназиално образование получава в родното си село. Завършва Софийската духовна семинария и Богословския факултет на Софийския университет.

Дунавският град Русе е тясно свързан с частица от живота на патриарха. Дядо Максим оставя три години в служба на църквата в русенския храм „Успение Богородично“. Това се случва след като той завършва Софийската духовна семинария. Той е бил в Русе като счетоводител и църковен певец на русенския храм „Успение Богородично“. Това е времето 1935–1938-ма година като млад богослов. Първите стъпки на младия богослов започват в Русе.

През 1941 г. приема монашески подстриг в параклиса на Богословския факултет с името Максим, а след това е ръкоположен за йеродякон. През 1947 г. е възведен в архимандритско достойнство от Доростолския и Червенски митрополит Михаил.

От 1947 до 1950 г. архимандрит Максим е протосингел на Доростоло-Червенската митрополия, а от 1950 до 1955 г. е предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия. След завръщането си в България, през 1955 г., е назначен за главен секретар на Светия синод, на този пост е до 1960 г. На 30 декември 1956 г. е хиротонисан в епископски сан като епископ Браницки по предложение на патриарх Кирил. През 1960 г. е избран и утвърден за Ловчански митрополит. След смъртта на патриарх Кирил през март 1971 г. става наместник-председател на Светия синод. Интронизиран за патриарх на 4 юли 1971 г. Той е такъв повече от 40 г. и в историята на Православната църква остава, като един най-дълго управлявалите патриарси.

Патриарх Максим се преставя пред Бога на 6 ноември 2012 г. в София на 98 годишна възраст.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

 

 

Снимки

Гробът на Патриарх Максим в Троянския манастир.
« предишна новинаследваща новина »