ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Света Гора – Атон дари мощи на св. Мина на Софийска митрополия на БПЦ-БП и столичния храм "Св. Мина"

10 ноември 2016 08:05, Отдел "Връзки с обществеността"
Мощехранителницата със светите мощи на вмчк. Мина

Света Гора – Атон дари мощи на св. Мина Котуански на Софийска митрополия на БПЦ-БП и на единствения енорийски храм в София, построен в чест на свети великомъченик Мина, намиращ се в столичния квартал „Модерно предградие”.

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, и със съдействието на Балканското Атонско Сдружение на 27.10.2016 г. председателят на храма протойерей Серафим Петров и председателят на БАС г-н Андрей Кристов посетиха Света Гора /Атон/. Там атонските братя от монашеската килия на Каруля, възстановена от г-н Кристов, дариха на Сдружението частица от мощите на св. вмчк. Мина, а членовете на сдружението я предадоха за вечно съхранение и поклонение на председателя на храма носещ името на великомъченика.

На 11 ноември 2016 г., когато Православната църква почита паметта на св. великомъченик Мина по повод храмовия празник на столичния храм „Св. Мина” ще се организират духовни тържества. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, в навечерието на празника на 10-ти ноември от 15,30 ч. ще се проведе литийно шествие с частица от светите мощи. След това ще бъде отслужена празнична вечерня.

На самия празник 11-ти ноември ще бъде отслужена света божествена Литургия.

И в двата дни светите мощи на великомъченик Мина ще бъдат изложени за поклонение и благословение на вярващите!

----

Свети великомъченик Мина е бил египтянин. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област през III – IV век. По-късно се оттеглил в отшелничество в пустинята до град Котуан. Веднъж на тържеството в чест на езическите божества, гражданите устроили шумни зрелища и жертвоприношения. Отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличава самозабравилите се езичници. Градоначалникът наредил да бъде арестуван и жестоко измъчван. Накрая отсекли главата му, запалили огън и хвърлили в него тялото му. Вярващите събрали останалите мощи на светеца, обвили ги с чисти повивки и ги помазали с благовония. Скоро те пренесли светите останки в родния му град Александрия и ги погребали с почести. На мястото била построена църква посветена на мъченика и в нея ставали множество чудеса.

- Начало на литийното шествие на 10-ти ноември от 15,30 часа. Сборно място - ул. ”Орион” до кръстовище „Орион”, Люлин 10.

- Маршрут на шествието от кръстовище „Орион” по бул. ”Европа” до храм „Св. вмчк Мина”, кв. „Модерно Предградие”.

ПРОГРАМА НА БОГОСЛУЖЕНИЯТА:

- 10.11.2016 г. - Празнична вечерня - 17,00 ч.

- 11.11.2016 г. - Празнична утреня от 08,00 ч.

- 11.11.2016 г. - Празнична света Литургия от 09,00 ч.

 

 

Снимки

Председателят на БАС г-н Андрей Кристов дарява мощитеСвета Гора – Атон дари мощи на св. Мина на столичния храм "Св. Мина"
« предишна новинаследваща новина »