ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит прие новия унгарски посланик у нас

10 ноември 2016 08:00, Софийска митрополия
Българският патриарх Неофит прие новия унгарски посланик у нас

На 7 ноември 2016 г., Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна с г-жа Текла Харангозо-Балажне, новоназначения посланик на Унгария у нас.

Нейно превъзходителство, която е от два месеца в България пристигна придружена от г-н Золтан Хорват, заместник ръководител на мисията, г-жа Дьордьи Димитров, директор на Унгарския Културен институт в София и Тамаш Будаи, Първи секретар и Търговско аташе.

Срещата започна с радостната новина за гласуваното решение от българския и унгарския парламент за отбелязване на Ден на Българо-унгарското приятелство. Единодушно е определена датата 19 октомври - деня, в който почитаме св. Йоан Рилски Чудотворец. Тя сподели за запомнящото се посещение на патриарх Неофит в Будапеща през месец май т.г. и за успешната програма „Култура и светиня“, която спомага за добрите отношения между двете държави. Стана ясно, че г-жа Текла в детските си години е живяла у нас и прекрасно говори български език.

Нейно Превъзходителство сподели, че е имала възможност да се запознае с културата и традициите в България и поради този факт й е било възможно да организира посещението в България на президента и министър – председателя на Унгария, които скоро след назначението й са дошли на посещение в страната ни.

Тя разказа, че в Унгарския парламент има и депутат българин, който се грижи за добрите двустранни отношения. Също така стана ясно, че посолството поддържа добри връзки със Софийския университет и повече от 30 години има специалност „Унгарска филология“, в който се обучават ок. 40 студенти.

С подаръци, паметна снимка и пожелания за успешна работа завърши срещата на патриарх Неофит с унгарския посланик и нейния екип.

Фоторепортаж може да видите в Официалния сайт на Софийска митрополия.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Българският патриарх Неофит прие новия унгарски посланик у нас
« предишна новинаследваща новина »