ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеска Литургия за Архангеловден

08 ноември 2016 09:10, Софийска митрополия
Патриаршеска литургия за Архангеловден

„Ангелските сили да бъдат с нас сега и во веки!” – това пожела Негово Светейшество Българският патриарх Неофит на Архангеловден в митрополитската катедрала „Св. Неделя”, след като възглави празничната Литургия в чест на св. Ангели.

Празникът „Събор на св. архангел Михаил” - 8 ноември, особено тържествено се празнува в митрополитската катедрала "Св. Неделя", тъй като северният престол в храма е посветен на небесния архистратиг Михаил, поради което този ден се чества като втори храмов празник.

За радост на църковното изпълнение, в чест на празника, тази година бе поставено ново облачение на северния св. Престол - месингов обков и поставено ново св. Евангелие, поръчани специално от Украйна.

В празничната Литургия в съслужение със Светейшия владика участие взеха Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, Негово Високоблагоговейнство ставр. ик. Ангел Ангелов, храмовото духовенство во главе с предстоятеля ставр. ик. Мина Минчев и двама дякони.

Храмът бе изпълненен с богомолци, които са приели катедралата за свой енорийски храм и място, където могат да получат надежда и духовна утеха.

По време на свещеническото причащение празнично слово за този чуден ангелски празник произнесе протойерей Николай Цурев.

В края на Литургията Негово Светейшество се обърна към многобройните богомолци с празнично слово за този чуден ангелски празник. Той говори за Божието устроение на небесните ангелски чинове, за помощта, която те оказват на човешкия род и за молитвената готовност, с която да свидетелстваме за нашата почит към тях.

С гръмко многолетствие завърши празничното богослужение, а Негово Светейшество като даде своя първосветителски и отечески благослов и поздрави отново всички с празника на небесните сили, поднесе специално поздравление към отец Ангел Ангелов, който в този ден чества и своя имен ден.

Фоторепортаж може да видите в Официалния сайт на Софийска митрополия.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Патриаршеска литургия за АрхангеловденПатриаршеска литургия за АрхангеловденПатриаршеска литургия за АрхангеловденПатриаршеска литургия за Архангеловден
« предишна новинаследваща новина »