ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеска Литургия за Архангеловден

08 ноември 2016 09:10, Софийска митрополия
Патриаршеска литургия за Архангеловден

„Ангелските сили да бъдат с нас сега и во веки!” – това пожела Негово Светейшество Българският патриарх Неофит на Архангеловден в митрополитската катедрала „Св. Неделя”, след като възглави празничната Литургия в чест на св. Ангели.

Празникът „Събор на св. архангел Михаил” - 8 ноември, особено тържествено се празнува в митрополитската катедрала "Св. Неделя", тъй като северният престол в храма е посветен на небесния архистратиг Михаил, поради което този ден се чества като втори храмов празник.

За радост на църковното изпълнение, в чест на празника, тази година бе поставено ново облачение на северния св. Престол - месингов обков и поставено ново св. Евангелие, поръчани специално от Украйна.

В празничната Литургия в съслужение със Светейшия владика участие взеха Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, Негово Високоблагоговейнство ставр. ик. Ангел Ангелов, храмовото духовенство во главе с предстоятеля ставр. ик. Мина Минчев и двама дякони.

Храмът бе изпълненен с богомолци, които са приели катедралата за свой енорийски храм и място, където могат да получат надежда и духовна утеха.

По време на свещеническото причащение празнично слово за този чуден ангелски празник произнесе протойерей Николай Цурев.

В края на Литургията Негово Светейшество се обърна към многобройните богомолци с празнично слово за този чуден ангелски празник. Той говори за Божието устроение на небесните ангелски чинове, за помощта, която те оказват на човешкия род и за молитвената готовност, с която да свидетелстваме за нашата почит към тях.

С гръмко многолетствие завърши празничното богослужение, а Негово Светейшество като даде своя първосветителски и отечески благослов и поздрави отново всички с празника на небесните сили, поднесе специално поздравление към отец Ангел Ангелов, който в този ден чества и своя имен ден.

Фоторепортаж може да видите в Официалния сайт на Софийска митрополия.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Патриаршеска литургия за АрхангеловденПатриаршеска литургия за АрхангеловденПатриаршеска литургия за АрхангеловденПатриаршеска литургия за Архангеловден
« предишна новинаследваща новина »