ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейски богослужби за празника на св. Мина

10 ноември 2016 08:12, Софийска митрополия
Чудотворната икона на св. Мина в Обрадовския манастир "Св. Мина"

На 11 ноември Православната църква почита паметта на св. великомъченик Мина. По този повод в София ще бъдат отслужени архиерейски богослужения.

В навечерието на празника в столичния храм „Св. Мина”, кв. „Модерно предградие”, ще се проведе литийно шествие с частица от мощите на св. Мина, дарена на софийския храм от братята на монашеската килия на Каруля, Атон, Света Гора.

То ще тръгне от ул. ”Орион” до кръстовище „Орион” в кв. „Люлин” в 15,30 ч. и ще премине по бул. ”Европа” за да достигне до храм „Св. вмчк Мина”, кв. „Модерно предградие”.

От 17,00 ч. на 10 ноември 2016 г. в храма ще започне празнична вечерня, която ще бъде предстоявана от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий.

В празничния ден от 9,00 ч. ще бъде отслужена св. Литургия от Негово Преосвещенство Маркианополски еп. Константин.

На 11 ноември 2016 г., с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в Обрадовския манастир „Св. Мина”, който чества своя най-голям манастирски празник, ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия.

Тя ще бъде възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит.

+++

Свети великомъченик Мина е бил египтянин. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област през III – IV век. По-късно се оттеглил в отшелничество в пустинята до град Котуан. Веднъж на тържеството в чест на езическите божества, гражданите устроили шумни зрелища и жертвоприношения. Отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличава самозабравилите се езичници. Градоначалникът наредил да бъде арестуван и жестоко измъчван. Накрая отсекли главата му, запалили огън и хвърлили в него тялото му. Вярващите събрали останалите мощи на светеца, обвили ги с чисти повивки и ги помазали с благовония. Скоро те пренесли светите останки в родния му град Александрия и ги погребали с почести. На мястото била построена църква посветена на мъченика и в нея ставали множество чудеса.

 

« предишна новинаследваща новина »