ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейски богослужби за празника на св. Мина

10 ноември 2016 08:12, Софийска митрополия
Чудотворната икона на св. Мина в Обрадовския манастир "Св. Мина"

На 11 ноември Православната църква почита паметта на св. великомъченик Мина. По този повод в София ще бъдат отслужени архиерейски богослужения.

В навечерието на празника в столичния храм „Св. Мина”, кв. „Модерно предградие”, ще се проведе литийно шествие с частица от мощите на св. Мина, дарена на софийския храм от братята на монашеската килия на Каруля, Атон, Света Гора.

То ще тръгне от ул. ”Орион” до кръстовище „Орион” в кв. „Люлин” в 15,30 ч. и ще премине по бул. ”Европа” за да достигне до храм „Св. вмчк Мина”, кв. „Модерно предградие”.

От 17,00 ч. на 10 ноември 2016 г. в храма ще започне празнична вечерня, която ще бъде предстоявана от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий.

В празничния ден от 9,00 ч. ще бъде отслужена св. Литургия от Негово Преосвещенство Маркианополски еп. Константин.

На 11 ноември 2016 г., с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в Обрадовския манастир „Св. Мина”, който чества своя най-голям манастирски празник, ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия.

Тя ще бъде възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит.

+++

Свети великомъченик Мина е бил египтянин. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област през III – IV век. По-късно се оттеглил в отшелничество в пустинята до град Котуан. Веднъж на тържеството в чест на езическите божества, гражданите устроили шумни зрелища и жертвоприношения. Отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличава самозабравилите се езичници. Градоначалникът наредил да бъде арестуван и жестоко измъчван. Накрая отсекли главата му, запалили огън и хвърлили в него тялото му. Вярващите събрали останалите мощи на светеца, обвили ги с чисти повивки и ги помазали с благовония. Скоро те пренесли светите останки в родния му град Александрия и ги погребали с почести. На мястото била построена църква посветена на мъченика и в нея ставали множество чудеса.

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »