ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излeзе от печат брой 9 на "Църковен вестник"

03 май 2010 13:59, Българска Патриаршия
"Църковен вестник" бр. 9/2010

Излезе от печат поредния 9-и брой на официоза на Българската православна църква "Църковен вестник". Доминираща тема този път е: стремежът и любовта към Бога като водеща сила в човешкия живот.

За боготърсачеството, което довежда до светото Православие един индонезиец, роден в мюсюлманско семейство, е материалът „Искам да видя Бога”. Авторът, православният архимандрит Данило (Бомбанг Дви Бяторо), е внук на имам. Той не само е обърнал в православието своите близки, но става родоначалник и на многобройна православна мисия в Индонезия и духовен отец на много новообърнати духовници и миряни индонезийци.

Материалът, който предлагаме на читателите на вестника, е един жив, завладяващ разказ на историята на неговото обръщане от исляма в християнството, което не минава без лутания из будистки, китайски и т. н. храмове. След кръщението боготърсачеството му преминава през протестантството, докато открива Истината - Христос в православната вяра. Стр. 1,4-5.

На любовта към Бога и свързаната с нея любов към ближния е посветена статията „Правилото на живота в света” с автор Николай В. Гогол - за произтичащата от Бога любов като основно правило, двигател и пътеводна звезда на живота ни в света; като източник на такива важни за достойното ни съществуване черти, като душевно спокойствие, непоколебимост и устойчивост на характера; и любовта като необходимо условие за хармоничното ни присъствие в света и в отношенията с околните. Авторът се спира и върху някои тъмни сенки в нашия живот, като унинието, безпокойствието, тревогите, чийто корен открива в недостатъчна любов и вяра в Бога, а като средство за преодоляването им посочва силата на молитвата. Една прекрасна статия, която ни разкрива не само основни християнски истини, но и великия Гогол като мъдър носител на православната традиция и християнски проповедник. Стр. 7.

За награждаването на лауреатите на националния детски конкурс „Бог е Любов”, домакин на което тази година бе Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит и Русенска св. митрополия, е материалът „Един прекрасен миг, изпълнен с духовна радост”. В него се разказва не само за самото награждаване, но и за цялото вълнуващо посещение на малките творци в крайдунавския град. Стр.1-3.

В броя намират място и два материала с продължение от предния, които вече спечелиха вниманието на читателите - "Балканското просвещение и Атонската книжовна традиция” на г-жа Мариалена Карамузи и „Поклонническо пътуване по православни манастири край Солун” на г-жа Нася Кинева. Стр. 6 и стр. 8.

На темата за църковната просвета и работата с децата и младите хора са посветени повечето от подбраните актуални събития от живота на нашата Църква. В броя намират място и обявите за прием в Софийската духовна семинария, Пловдивската духовна семинария и в катедра „Теология” към ШУ „Св. Константин Преславски”, както и представяне на две новоизлезли книги на църковна тематика.

Интерес представлява и една дописка от бр. 2 през 1910 г. на „Църковен вестник”, поместена в рубриката ни „Ретро”, за духовенството и медиите, което звучи учудващо актуално и днес – 100 години по-късно. Стр. 3.

Вестникът се разпространява по храмовете и църковните книжарници. Цена на броя 70 стр.

Текст: Александра Карамихалева, редактор на Църковен вестник

 

 

« предишна новинаследваща новина »