ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богослужебна прослава на св. вмчк Мина в Пловдив

11 ноември 2016 17:16, Пловдивска митрополия
Богослужебна прослава на св. вмчк  Мина в Пловдив

В деня, в който честваме паметта и просим небесната закрила на св. великомъченик Мина Котуански – 11 ноември, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, отслужи архиерейска св. Литургия в храм „Св. св. апли Петър и Павел” в гр. Пловдив. В този храм има чудотворна икона на Св. Мина, както и параклис, посветен на светеца. С владиката съслужиха свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Тодор Тодоров - председател на храм „Св. св. апли Петър и Павел”, митрополитският протодякон Илиян Александров, митрополитският дякон Ангел Ангелов и свещеници от града. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Стотици благочестиви християни бяха изпълнили храма в този ден. В края на св. Литургия Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений произнесе проповед за живота и безграничната вяра на великия и безстрашен Христов воин – св. вмчк Мина, в която каза още:

„Представете си, че някой поданик на богата и мощна държава получава прием от нейния цар. Царят милостиво го приема в своя дворец и дори му обещава, че ще изпълни всичко онова, което попроси от него, та дори и постоянен достъп до царските му палати. Но поданикът, придружаван от бляскавата царска свита, застава пред царя и го моли за паница леща, за няколко лева или в най-добрия - случай да му дадат от трохите.

Поданикът – това сме ние, повечето днешни православни християни, прилепнали към праха и пръста на тукашните земни блага. Царят – това е Господ Бог, а свитата – неговите ангели и светиите. Бог, Пресвета Богородица, ангелите и всички светии слушат нашите прошения и молитви, очаквайки от нас да им се помолим за нещо наистина стойностно, многоценно и непреходно. Например – да станем по-добри, да получим вечните нетленни блага на Царството Небесно. Но ние занимаваме Бога с други неща. Ние занимаваме неговите светии единствено или предимно със земни, суетни неща – молим ги за богатство, за пари, за къщи, за добре платена работа, за благополучие, та дори и за късмет. Така например на днес чествания светец – св. великомъченик Мина – се молим и сещаме за него, когато загубим някаква скъпа вещ, документ или пари. Споменаваме го в нашите молитви и за късмет, женитба, за семейно благополучие и здраве. Трябва да се молим на този светец, а и на всички други светци, най-напред за духовен напредък, който се състои в изпълнение на Божиите заповеди и в побеждаване на греховете, на нашите греховни привички и наклонности. Нека му се молим за намиране на единствено истинската православна вяра и Църква и за утвърждаването им в тях, а след това за намиране на загубените си вещи. Нека най-напред се молим на Христа Бога да ни намери, скитащи в пустинята на света, и ни върне в Своето стадо, в Своята кошара – Църквата, а сетне за всичко останало.”

Като припомни най-важните моменти от житието на св. вмчк Мина, Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений разказа и за многобройните чудеса, случили се от древността до днес на хиляди благочестиви християни с благодатната закрила и покровителство на светеца. След края светата богослужба епископ Арсений произнесе молитва пред иконата на св. Мина. Викарният епископ преподаде архипастирския благослов и поздравите на правоправещия архиерей на епархията Негово Високопреосвещенство митрополит Николай по случай втория храмов празник.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1193-11112016g-svmchtzi-mina-viktor-i-vikentii-arhiereiska-sveta-liturgiya-v-hram-svv-petar-i-pavel-grad-plovdiv.html

 

 

Снимки

Богослужебна прослава на св. вмчк  Мина в ПловдивБогослужебна прослава на св. вмчк  Мина в ПловдивБогослужебна прослава на св. вмчк  Мина в ПловдивБогослужебна прослава на св. вмчк  Мина в ПловдивБогослужебна прослава на св. вмчк  Мина в ПловдивБогослужебна прослава на св. вмчк  Мина в ПловдивБогослужебна прослава на св. вмчк  Мина в ПловдивБогослужебна прослава на св. вмчк  Мина в ПловдивБогослужебна прослава на св. вмчк  Мина в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »