ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Ден на отворените врати за Социалния център за стари хора „Света Троица”

01 май 2010 09:21, Софийска митрополия
Празник в с. Извор, Радомирско

С благословението на Негово Светейшество Максим, патриарх Български и митрополит Софийски, и в изпълнение на програмата на Българското представителство на МОФ „Единство на православните народи” в частта й „Социално служение в православното общество”, а също и с помощта на Европейските програми, в сътрудничество със сдружение „Общество и православие” и Софийската св. митрополия, вече 3 години в с. Извор, община Радомир, действа Социален център за стари хора „Света Троица”.

В този център се предоставят социалните услуги „Дневен център за стари хора” и „Защитено жилище за хора с физически увреждания”. Така се помага на 30 души с ежедневна грижа, а други 10 души в заника на живота си намират постоянен дом в добра среда и съчувстващи и добросърдечни грижи, които възстановяват тяхното достойнство.

За тяхна радост и за да дадем възможност на всеки желаещ да се запознае с нашата работа, на 27 април т. г. организирахме Ден на отворените врати. Посетителите се срещнаха с възрастните хора, които ползват социалния център, запознаха се и с труда на хората, които работят в тяхна помощ.

Денят започна с водосвет, отслужен от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с протосингела архим. Григорий, архиерейския наместник на Радомирска духовна околия и свещеници от нея.

За да създадем празник за всички, които живеят и ползват социалния център, в същия ден проведохме и Първи фестивал на граовския зелник. Участваха възрастни хора, организирани в мрежа от клубове на пенсионера от общините Радомир, Ковачевци и Земен.

В двора на центъра, който бе добре украсен с цветя и подреден за гости, направихме обща братска трапеза от представените експонати, която беше осветена от епископ Йоан и споделена от всички участници.

Проведохме и надпяване на самодейни състави от района.

Посетителите се запознаха с изложба, показваща с какво се занимават ползващите социалните услуги и с фотоизложба за техния живот. Прожектиран бе филм за историята и създаването на този чуден център в помощ на хората.

 

 

Снимки

Празник в с. Извор, РадомирскоПразник в с. Извор, РадомирскоПразник в с. Извор, РадомирскоПразник в с. Извор, РадомирскоПразник в с. Извор, Радомирско
« предишна новинаследваща новина »