ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 21 на "Църковен вестник"

22 ноември 2016 11:31, Българска Патриаршия
Излезе от печат брой 21 на "Църковен вестник"

Излезе от печат брой 21 на официоза на БПЦ - Църковен вестник. В новия брой ще може да прочетете за заупокойните богослужби в памет на Българския патриарх Максим в Троянския манастир и в храм "Св. Марина", в двора на Софийска митрополия. Тази година се навършиха четири години от кончината на приснопаметния патриарх. В тази връзка, може да прочетете и текста на ставр. иконом Ангел Ангелов "Патриарх, преминал през времена на много трудности".

В броя може да се запознаете и подробно с организирания от Сливенска митрополия конкурс за православна поезия и проза. Тазгодишният конкурс е на тема: "Рождество на Спасителя".

В брой 21 са поместени и кандидатурите за ръкоположения на свещенослужители. Един от основните материали пък е хрониката за празниците Архангеловден и този на св. Мина.

В рубриката "Църква и общество" е поместен текстът на свещ. Андрея Агатолеос. "Църквата е в света, за да лекува, който желае лечение, а не за да го съди. За да лекува с любов жертвоготовно, в свобода и търпение. Църквата не е някаква клика от чисти хора, които се разграничават от другите подобно на фарисейското: "Не съм като останалите човеци". Защото, наистина, какво да я правя една Църква, която не ме приема такъв, какъвто съм, която не ме обича с майчина любов, която не ме вижда като личност със свои специфики, която ме затваря в матрици, "за да се запазят правилата й", която ме лишава от свобода, която ме ръководи, вместо да ми показва пътя?". На този и други въпроси ще откриете отговор в текста на отец Андрея.

В рубриката за духовност - "И рече старецът..." ще може да прочетете една поучителна история, разказана от св. Макарий Египетски за срещата му с Ангел Господен.

И не на последно място може да се запознаете с двама преподаватели от ВТУ - доц. д-р Мариян Стоядинов и доц. д-р Свилен Тутеков, които разказват за проведения в началото на месеца VII Международен семинар по систематическо богословие във Велико Търново.

През този месец се навършиха и три години от кончината на Неврокопския митрополит Натанаил, за която годишнина може да прочетете също в новия брой на официоза на БПЦ.

В броя ще научите и повече за това как за пъри път български духовник отслужи панихида за упокоение душите на загинали на Южния (Солунски) фронт наши сънародници, погребани в Британските военни гробища в Солун.

 

 

« предишна новинаследваща новина »