ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 21 на "Църковен вестник"

22 ноември 2016 11:31, Българска Патриаршия
Излезе от печат брой 21 на "Църковен вестник"

Излезе от печат брой 21 на официоза на БПЦ - Църковен вестник. В новия брой ще може да прочетете за заупокойните богослужби в памет на Българския патриарх Максим в Троянския манастир и в храм "Св. Марина", в двора на Софийска митрополия. Тази година се навършиха четири години от кончината на приснопаметния патриарх. В тази връзка, може да прочетете и текста на ставр. иконом Ангел Ангелов "Патриарх, преминал през времена на много трудности".

В броя може да се запознаете и подробно с организирания от Сливенска митрополия конкурс за православна поезия и проза. Тазгодишният конкурс е на тема: "Рождество на Спасителя".

В брой 21 са поместени и кандидатурите за ръкоположения на свещенослужители. Един от основните материали пък е хрониката за празниците Архангеловден и този на св. Мина.

В рубриката "Църква и общество" е поместен текстът на свещ. Андрея Агатолеос. "Църквата е в света, за да лекува, който желае лечение, а не за да го съди. За да лекува с любов жертвоготовно, в свобода и търпение. Църквата не е някаква клика от чисти хора, които се разграничават от другите подобно на фарисейското: "Не съм като останалите човеци". Защото, наистина, какво да я правя една Църква, която не ме приема такъв, какъвто съм, която не ме обича с майчина любов, която не ме вижда като личност със свои специфики, която ме затваря в матрици, "за да се запазят правилата й", която ме лишава от свобода, която ме ръководи, вместо да ми показва пътя?". На този и други въпроси ще откриете отговор в текста на отец Андрея.

В рубриката за духовност - "И рече старецът..." ще може да прочетете една поучителна история, разказана от св. Макарий Египетски за срещата му с Ангел Господен.

И не на последно място може да се запознаете с двама преподаватели от ВТУ - доц. д-р Мариян Стоядинов и доц. д-р Свилен Тутеков, които разказват за проведения в началото на месеца VII Международен семинар по систематическо богословие във Велико Търново.

През този месец се навършиха и три години от кончината на Неврокопския митрополит Натанаил, за която годишнина може да прочетете също в новия брой на официоза на БПЦ.

В броя ще научите и повече за това как за пъри път български духовник отслужи панихида за упокоение душите на загинали на Южния (Солунски) фронт наши сънародници, погребани в Британските военни гробища в Солун.

 

 

« предишна новинаследваща новина »