ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Паметник на даскал Йон Чолака бе осветен в гр. Брегово

21 ноември 2016 16:06, Видинска митрополия
Паметник на даскал Йон Чолака бе осветен в гр. Брегово

На 21 ноември, в деня на празника Въведение Богородично, в двора на храм „Успение Богородично“, гр. Брегово, с водоосвещение бе открит паметник на даскал Йон Чолака, основател на първото местно училище.

Паметникът е издигнат, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, върху гроба на учителя, който се намира на южната страна на храма и е изграден чрез спомоществователството на децата и учителите от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Брегово.

Даскал Йон Чолака е роден през 1830 г., а завършва своя живот през 1915 г. и се явява основоположник на просветното дело в региона на Брегово, получил това духовно послушание от Негово Блаженство Антим Първи, Български екзарх и митрополит Видински.

След водоосвещението епископ Поликарп поздрави присъстващите с новата достойна придобивка и подчерта, че в днешно време е важно да подражаваме на такива светли личности като даскал Йон Чолака, и да бъдем уверени, че пред човека няма пречки, за да осъществи своите мечти и желания в доброто и полезното. Въпреки своите телесни недъзи, той е показал, че когато има воля и стремеж, всичко е възможно, по думите на светото Евангелие – подчерта епископ Поликарп.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: Белоградчишки епископ Поликарп
Снимки: Георги Молошевски

 

 

« предишна новинаследваща новина »