ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът Въведение Богородично в Ловеч

21 ноември 2016 20:55, Ловчанска митрополия
Празникът Въведение Богородично в Ловеч

Празникът на християнското семейство и християнската младеж Въведение Богородично е на особена почит в Ловеч, още повече, че от три години в града има храм, който е посветен на светото Богородично Въведение, това е приземният храм при новостроящата се катедрала. Днес тук света Литургия отслужи Високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил. В съслужение с него участваха ставроф. ик. Кънчо Кабадийски, ставроф. ик. Вениамин Павлов и прот. Михаил Ковачев. Множество бяха миряните дошли на светата служба, мнозина от тях взеха свето Причастие, като сред тях имаше и много деца.

След светата служба в словото си към вярващите владиката припомни Свещеното Предание, което говори за чудните събития дали началото на днешния празник и още каза, че въпреки, че той не е описан в Новия Завет, е бил известен и почитан от най-дълбока древност, а своето литургично осъществяване той получава по времето на византийската империя. Митрополит Гавриил призова молитвеното застъпничество на света Богородица над всички вярващи и каза, че тя винаги принася нашите молитви на своя Божествен Син, така, че трябва горещо да търсим нейното небесно ходатайство.

Бе раздаден постен корбан.

Празникът продължи след вечерната служба с концерт в салона на храма, който се оказа тесен да събере присъстващите. Тук основна роля имаха най-малките християни – децата, които със своя непосредствен жар и ентусиазъм успяха да приповдигнат в превъзходна степен настроението на всички. Имаше участници от неделното училище при Ловчанска св. Митрополия и от още единайсет учебни заведения в града. Със своите изпълнения те умилително докоснаха сърцата на присъстващите и успяха да обогатят със своята неподправена детска емоция цялостното преживяване на днешния празник.

Между официалните гости бяха Областният управител г-жа Ирина Митева, кметът на Ловеч г-жа Корнелия Маринова, зам.-областни управители, зам.-кметове, общественици и културни деятели.

 

 

Снимки

Празникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в ЛовечПразникът Въведение Богородично в Ловеч
« предишна новинаследваща новина »