ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Дяконско ръкоположение и офикия в столичния храм "Св. Димитър"

21 ноември 2016 16:22, Софийска митрополия
Столичният храм "Св. Димитър"

В неделния ден на 20 ноември в столичния храм „Св. Димитър“ бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит.

Със софийския викарий съслужиха протосингелът ставр. ик. Ангел Ангелов, председателят на храма – ик. Антоний Алексиев, столични свещенослужители и митрополитският протодякон Иван Петков

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по време на Литургията бе ръкоположен за дяконско служение Христо Иванов Пешов от София, който вече 16 години е член на църковното настоятелство при храма. Новоръкоположеният дякон е роден през 1965 г. в София. Основно и средно образование придобива в родния си град, след което продължава обучението си в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 2007 г. успешно се дипломира като "бакалавър".

Епископ Григорий го представи на църковното изпълнение и го настави в новия път на отговорното и благодатно служение в лоното на Църквата. Той му пожела да запази вълнението, благоговението и страха Божий, с които сега пристъпва за служение в св. олтар. "Нека Бог да му дарува благодат да бъде ревностен служител на св. Църква"- каза още владиката.

В края на Литургията Браницкият епископ даде офикия „протойерей” на свещеник Николай Денчев Начев от храмовото духовенство, който вече 10 години се труди като духовник на БПЦ.

Отличеният свещеник е роден през 1969 г. в гр. Бяла Слатина. Основно образование придобива в гр. Добрич, а средно завършва в София, в Средно специално училище за приложни изкуства, специалност "Дърворезба". Висше образование придобива в Богословския факултет на СУ, който успешно завършва със степен "магистър" през 1996 г. На 1 октомври 2005 г. е ръкоположен за дякон от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Николай /тогава викарен епископ на Софийския митрополит/, а през месец юни 2007 г. - за свещеник от Знеполски еп. Йоан /тогава викарий на Софийския митрополит/. През годините работи като клиросен певец, занимава се с бижутерия и реставрира църковни инсигнии. Владиката, като подчерта неговото старание и ревност при изпълнението на свещеническите му задължения, му връчи набедреника.

С пастирско наставление еп. Григорий се обърна към десетките миряни събрали се в храма, изхождайки от притчата за богаташа, за която ни разказа тази неделя Евангелието. "Да не бъдем безумни като богаташа, а да богатеем в Бога"- призова владиката. "Кратко евангелско четиво, но изпълнено с богат смисъл, върху което много може да се разсъждава и трябва да бъде в сърцето на всеки християнин...Човекът трябва да се стреми да богатее с добродетели и добри дела, а не с материални облаги под предлог, че трябва да подсигури децата си, после внуците и така постоянно да се оплита в житейски грижи. Залисан да ги набави тези материални придобивки, които според него са най-важни и най-наложителни той забравя за Бога, и за онова богатство което се събира за вечния живот"- каза още владиката и пожела: "Нека всички бъдат в разум, да търсят първо Царството Божие и тогава, както Бог е обещал, всичко останало ще ни се придаде".

Фоторепортаж може да видите на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1187-%D0%B4%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B8-%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BC-%D1%81%D0%B2-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »