ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеска литургия за Въведение Богородично

22 ноември 2016 17:11, Софийска митрополия
Патриаршеска литургия за Въведение Богородично

Християнският празник Въведение Богородично, бележещ „началото на Божието благоволение”, бе тържествено отпразнуван с патриаршеска литургия в столичния храм “Св. св. Кирил и Методий“ (в близост до Женския пазар), който в този ден отбелязва своя втори храмов празник, тъй като в южната част на храма има параклис, посветен на славното събитие, което Църквата отбелязва.

Заедно със Светейшия владика съслужиха митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Негово Преосвещенство Браницкият еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, гл. секретар на Св. Синод архим. Герасим, ставр. ик. Ангел Ангелов - софийски протосингел, ставр. ик. Александър Величков - предстоятел на храма, ставр. ик. Николай Николов, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънската патриаршия у нас, ик. Василий Сарян, протойерей Николай Георгиев, свещеник Методи Корчев от храмовото духовенство и митрополитският протодякон Иван Петков.

Изпълнилите храма миряни се радваха на благолепното архиерейско служение и на прекрасното изпълнение на певческия смесен хор при храма, който носи името на известния български музиколог Петър Динев и се ръководи от Боряна Найденова.

Богородичният празник, който се почита и като Ден на православната християнска младеж и семейство, събра на съборна молитва в храма множество християни - малки и големи.

В края на литургията с присъсщото си красноречие митрополит Йосиф произнесе вълнуваща проповед за св. Богородица и нейния пример. Той запозна присъстващите с дейностите, които развива българската епархия в Америка и направи равносметка за постигнатото през 35-те си години на служение на Българската църква зад граница. Той представи и подари за храмовата библиотека новоиздадените жития на български светии на английски език, както и наскоро отпечатаната книга със службата и завета на св. Йоан Рилски Чудотворец.

Негово Светейшество патриарх Неофит, в края на богослужбата благослови многобройните вярващи, поздрави отец-предстоятеля и енорияшите с храмовия празник и даде своето първосветителско благословение, като призова Богородичните майчини молитви да закрилят християнските домове, а Божието благословение да бъде над всички нас.

От своя страна отец Александър отправи своите и на храмовото духовенство благодарности към Светейшия Български патриарх за неговите грижи и молитви, благодари на митрополит Йосиф за участието му в празника и с красиви букети им отправи благопожелания за здраве и успех в служението.

Фоторепортаж може да видите на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1190-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B0%D1%80%D1%88%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »