ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеска литургия за Въведение Богородично

22 ноември 2016 17:11, Софийска митрополия
Патриаршеска литургия за Въведение Богородично

Християнският празник Въведение Богородично, бележещ „началото на Божието благоволение”, бе тържествено отпразнуван с патриаршеска литургия в столичния храм “Св. св. Кирил и Методий“ (в близост до Женския пазар), който в този ден отбелязва своя втори храмов празник, тъй като в южната част на храма има параклис, посветен на славното събитие, което Църквата отбелязва.

Заедно със Светейшия владика съслужиха митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Негово Преосвещенство Браницкият еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, гл. секретар на Св. Синод архим. Герасим, ставр. ик. Ангел Ангелов - софийски протосингел, ставр. ик. Александър Величков - предстоятел на храма, ставр. ик. Николай Николов, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънската патриаршия у нас, ик. Василий Сарян, протойерей Николай Георгиев, свещеник Методи Корчев от храмовото духовенство и митрополитският протодякон Иван Петков.

Изпълнилите храма миряни се радваха на благолепното архиерейско служение и на прекрасното изпълнение на певческия смесен хор при храма, който носи името на известния български музиколог Петър Динев и се ръководи от Боряна Найденова.

Богородичният празник, който се почита и като Ден на православната християнска младеж и семейство, събра на съборна молитва в храма множество християни - малки и големи.

В края на литургията с присъсщото си красноречие митрополит Йосиф произнесе вълнуваща проповед за св. Богородица и нейния пример. Той запозна присъстващите с дейностите, които развива българската епархия в Америка и направи равносметка за постигнатото през 35-те си години на служение на Българската църква зад граница. Той представи и подари за храмовата библиотека новоиздадените жития на български светии на английски език, както и наскоро отпечатаната книга със службата и завета на св. Йоан Рилски Чудотворец.

Негово Светейшество патриарх Неофит, в края на богослужбата благослови многобройните вярващи, поздрави отец-предстоятеля и енорияшите с храмовия празник и даде своето първосветителско благословение, като призова Богородичните майчини молитви да закрилят християнските домове, а Божието благословение да бъде над всички нас.

От своя страна отец Александър отправи своите и на храмовото духовенство благодарности към Светейшия Български патриарх за неговите грижи и молитви, благодари на митрополит Йосиф за участието му в празника и с красиви букети им отправи благопожелания за здраве и успех в служението.

Фоторепортаж може да видите на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1190-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B0%D1%80%D1%88%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »