ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична вечер в чест на Въведение Богородично в София

22 ноември 2016 17:18, Софийска митрополия
Празнична вечер в чест на Въведение Богородично в София

На 21 ноември в столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя" се проведе традиционна Празнична вечер по случай Въведение Богородично – Ден на православната християнска младеж и семейство. Тя се организира от Софийската света митрополия и Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски”, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български.

Негово Светейшество патриарх Неофит лично присъства на празничния концерт, който за първи път се организира в катедралния храм "Св. Неделя". Той пристигна придружен от Негово Високопреосвещенство митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, от Техни Преосвещенства: Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит и Маркианополски епископ Константин, и главния секретар на Св. Синод- архимандрит Герасим.

Свещенослужители на Софийска епархия, деканът на БФ към СУ - доц. д-р Ал. Омарчевски, преподаватели и студенти на БФ, множество семейства, миряни очакваха в храма началото на празничната вечер. Тя започна с встъпителни думи на еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. Водещ на вечерта бе Негово Високоблагоговейнство ставр. иконом Ангел Ангелов - протосингел на Софийска света митрополия, който представи свещеник Станислав Иванов, подготвил духовна беседа по повод на празника.

В празничната програма взеха участие деца от детска вокална група “Рая” при 20 основно училище ”Тодор Минков” в гр. София, с художествен ръководител Надежда Димитрова, сборна група от Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски”, с диригент Калин Кирилов, Източен хор при Богословски факултет на СУ, с диригент Любомир Игнатов, смесен хор при столичния храм ”Св. Климент Охридски ”, с диригент проф. Ванилия Кисьова и Софийският свещенически хор, с диригент ик. Кирил Попов.

Музикалната програма завърши с многолетствие за Светейшия български патриарх и за всички, които празнуват този празник.

От своя страна първойерархът на Българската църква отправи духовно напътствие за укрепване на християнското семейство и даде своя първосветителски благослов на всички уважили празника и това тържество.

По традиция в края на вечерта Негово Светейшество бе приветстван от името на християнските семейства. Тази година той получи благопожелания и красив букет от презвитера Ивета Змейкова.

Химнът на православната християнска младеж “Напред след знамето Христово” прозвуча като завършек на празничната вечер в изпълнение на всички присъстващи.

Фоторепортаж може да видите на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1191-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%80-%D0%B2-%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »