ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Достойни годишнини бяха отбелязани в Клисурския манастир

23 ноември 2016 18:30, Видинска митрополия
Достойни годишнини бяха отбелязани в Клисурския манастир

На 22 и 23 ноември в Клисурската света обител „Св. св. Кирил и Методий“, край гр. Вършец, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан се проведе духовно монашеско тържество.

Тържеството бе по повод навършването на 25 години от монашеското пострижение на Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий и 20 години от монашеското пострижение на Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп.

Празникът започна на 22 ноември с отслужването на вечерно молитвено последование, което бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. След общата монашеска молитва, епископ Поликарп бе приветстван с благо слово от духовния отец на светата обител, архимандрит Антим, който е и протосингел на Видинска света митрополия, след което, епископът отговори з думи на признателност, благодарност на топлите чувства отправени по негов адрес и призова Божията Майка да бди и да пази всички в техния подвиг и отдаденост на Бога.

Празникът продължи с обща трапеза, където бяха споделени топли мисли и поздравления от страна на Видинския митрополит Дометиан, от Величкия епископ Сионий, от Белоградчишкия епископ Поликарп и от архимандрит Исаак, духовен надзорник на Видинска епархия.

На 23 ноември, в манастирския параклис, посветен на св. свщмчк Антим еп. Никомидийски, бе отслужена тържествена света Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, в съслужение с Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, архимандрит Исаак и архимандрит Самуил, с молитвеното присъствие на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан.

Клиросното пение оглавиха сестрите монахини от светата обител, заедно с архимандрит Антим и духовници от епархийските манастири.

Празникът на двамата епископи, постриженици на светата обител бяха уважени от монаси и монахини от епархията, както и от г-н Златко Живков, кмет на Община Монтана.

След светата Литургия, празнуващите своя духовен рожден ден епископи, най-лично бяха приветствани и поздравени от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан. На двамата епископи и на майка Таисия, игумения на манастира, той поднесе за благословение и духовен спомен икони с образите на св. Архидякон Стефан, св. вмчк Димитър Солунски и св. братя Кирил и Методий.

Епископ Сионий благодари на митрополит Дометиан за прекрасните слова и благословение и му пожела дълголетие, достойни старини и дръзновение пред Бог.

След празничната света Литургия, всички присъстващи бяха посрещнати в манастирската игуменарна на почерпка, а след това се състоя и празничен обяд, на който всички бяха приветствани от майка Таисия и нейните сестри.

Приветствие на празничния обяд отправи и г-н Златко Живков, кмет на Монтана.

За повече снимки посетете https://www.facebook.com/vidinska.mitropoliya/photos/?tab=album&album_id=577584375768367

Текст: Белоградчишки епископ Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »