ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска литургия в храм „Свети цар Борис“ в гр. Плиска

03 май 2010 11:58, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Плиска

Традиционният народен събор в Плиска тази година беше посветен на 1145-годишнината от покръстването на българския народ и 1140-годишнината от Поместния събор в Цариград и решението му за учредяване на Плисковската архиепископия. Празникът на Плиска започна с тържествена Литургия, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил в храма „Свети цар Борис“. След това беше отслужен тържествен благодарствен молебен в Голямата базилика на Стария град. Откриването на събора се състоя пред паметника на Карел Шкорпил в националния историко-археологически резерват „Плиска“. Присъстваха генералният консул на Украйна във Варна Владимир Пасичник, консулът на Руската федерация във Варна Юрий Соловьов, областният управител в Шумен Димитър Александров и неговата заместничка Ралица Тодорова, народните представители Ивайло Тошев и Красимир Минчев, съветникът на премиера Веселин Златев, членът на контролния съвет на ГЕРБ проф. Добрин Добрев, кметовете на общините Каспичан – Валери Вълков, и на Нови пазар – Васил Тонев, председателят на общинския съвет в Шумен Даниела Русева и на каспичанския парламент Надежда Неделчева, главният изпълнителен директор на „Херти“ АД Захари Захариев, проф. Тотю Тотев и много граждани.

„Честит празник! За много благодатни години!“ – пожела Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил.

Тържествено слово за Деня на Плиска произнесе кметът на града Христо Илиев. Той подчерта, че на 2 май се отбелязват още и 1125 години от успението на светия равноапостолен просветител славянобългарски Методий и 1100 години от успението на свети Наум Охридски. „Тези годишнини са едни от най-значимите в нашата древна европейска държава – подчерта г-н Илиев. – Оттук България е започнала своето летоброене! Затова и величието на Плиска е вечно! Приемането на християнството отваря нова страница в историята на България и нейната първа столица Плиска.“

В своето приветствие към участниците в събора областният управител Димитър Александров заяви, че той има над 80-годишна история. На всички г-н Александров пожела здраве и благополучие.

Празникът продължи с концертна програма на самодейни и фолклорни колективи от общините Каспичан, Нови пазар и град Плиска, както и на катедралния хор от Варна.

Текст: Пламен ГЕОРГИЕВ
По информация от grada.bg
Снимки: Тошко ЙОРДАНОВ

 

 

Снимки

Гостите
« предишна новинаследваща новина »