ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Мощи на св. Климент Охридски пристигат в България по повод празненствата за 1100 години от успението на светеца

24 ноември 2016 13:34, Отдел "Връзки с обществеността"
Мощи на св. Климент Охридски пристигат в България по повод празненствата за 1100 години от успението на светеца

През настоящата 2016 г. се навършват 1100 години от успението на св. Климент Охридски. По този повод в страната ни гръцка църковна делегация начело с митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон ще донесе за поклонение честната глава на светеца.

Мощите на свети Климент Охридски пристигат от гръцкия манастир "Св. Йоан Кръстител", който се намира на няколко километра от град Верия, близо до Солун. Той е древен монашески център известен и почитан както заради светците, живели в него, така и заради мощите на свети Климент Охридски.

Манастирът е светогорски скит и игуменът и братята му са светогорски братя. Той се намира в дефилето на река Алякмон, край която се намират множество пещери, в тях навремето са обитавали монаси исихасти. В най-близката до скита пещера се е подвизавал св. Григорий Палама, а неговите родни двама братя - в съседни близки пещери. Там се е подвизавал и св. Антоний Вериец Чудотворец, изцелител на бесновати и душевно болни, чудотворните му мощи са в стария катедрален храм „Св. Богородица” във Верия.

Нашата българска история е тясно свързана с този манастир, тъй като там години наред са се подвизавали св. Климент Охридски и св. Теодосий Търновски. Св. Климент Охридски след успението си се явява неколкократно на монаси от Охрид и скита във Верия и настоява главата му да бъде върната в манастира, където е приел монашеско пострижение.

За пръв път в най-новата история на България светинята е донесена у нас през 1992 г. Повторното й идване в страната ни е през 2009 г. по повод новостроящ се храм „Св. Климент Охридски” в Търговище, Варненска и Великопреславска епархия.

Част от мощите на свети Климент Охридски се съхраняват в манастира "Св. Пантелеймон" в гр. Охрид, Македония. В България частици от мощите на светеца се съхраняват в едноименния храм в Пловдив, както и в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Програмата на празненствата включва:

На 24 ноември в 17,45 ч. – Пренасяне честната глава на св. Климент Охридски с литийно шествие от сградата на Светия Синод до ПКСХП „Св. Александър Невски“, където Българският патриарх Неофит ще посрещне светинята. След това ще бъде отслужена тържествена вечерня. Мощите ще останат за поклонение в храма, който ще остане отворен и след полунощ, докато има желаещи да се поклонят на светинята.

На 25 н о е м в р и, когато честваме св. Климент Охридски Чудотворец, в 09,10 ч. ще бъде посрещнат Българският патриарх Неофит в ПКСХП „Св. Александър Невски“, а от 09,30 ч. ще започне Съборна св. Литургия, възглавена от Негово Светейшество.

От 19,00 ч. зала „България“ ще започне Празничен хоров концерт на църковна музика.

На 26 н о е м в р и 2016 г. делегацията на Гръцката православна църква ще отпътува за Рилската св. обител. В 11,00 ч. при портите на манастира игуменът Адрианополски еп. Евлогий и братството ще посрещнат гръцката делегация и придружаващите ги митрополити от БПЦ. Ще бъде отслужен Кратък молебен в манастирския храм "Рождество Богородично" и поклонение при св. мощи на св. Йоан Рилски Чудотворец. Гостите ще посетят музея на Рилския манастир и иконата галерия.

В 18,30 ч. – Отпътуване за гр. Пловдив.

27 н о е м в р и

В 09,00 ч. ще бъде отслужена Съборна св. Литургия в митрополитския храм на Пловдив „Св. Марина“, възглавена от митрополит Пантелеймон в съслужение с Пловдивския митрополит Николай и епархийските митрополити при молитвеното участие на Българския патриарх Неофит. В следобедните часове гостите ще се поклонят в Бачковската св. обител „Успение Богородично“.

Текст и снимки: Александра Карамихалева

 

 

Снимки

Мощи на св. Климент Охридски пристигат в България по повод празненствата за 1100 години от успението на светецаПоклонение пред светинята на патриарх Максим и архиереите от Св. Синод на БПЦ, 2009 г.
« предишна новинаследваща новина »