ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ОБРЪЩЕНИЕ на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний към епархийските избиратели от Старозагорска епархия

24 ноември 2016 19:21, Българска Патриаршия

Уважаеми епархийски избиратели,

Обръщам се към вас във важен и съдбоносен момент за Старозагорска епархия. Предстои ви да изберете нов митрополит, и се надявам вотът да премине в мир и разбирателство, както подобава на Христови ученици и последователи. Ситуацията, в която се провеждат тези избори, е донякъде необичайна, защото те се случват при жив митрополит, който обаче не е в състояние да изпълнява своите задължения. Но Бог, който желае спасението на всеки човек, има своя промисъл за всичко и ние, като вярващи хора, следва да приемем Божията воля.

Вие, като епархийски избиратели, носите голямата отговорност за избора на Старозагорски митрополит. От вашата преценка и вот зависи бъдещото развитие на епархията. Предстои ви от 8 епископи да изберете двама достойни кандидати, един от които да поеме управлението на Старозагорска митрополия. От вашия избор зависи дали ще бъде продължено делото на Старозагорския митрополит Галактион, който положи немалко трудове и създаде условия за духовно развитите в епархията. От вашия избор зависи авторитетът на Църквата сред вярващите и светските хора не само в границите на Старозагорска митрополия, но и в цялата БПЦ.

Изборите за митрополит не са обикновен вот, лично предпочитание. Те са отговорност пред Бога и цялата църковна общност. Те са знак за това как ние християните гледаме на своите задължения, как се отнасяме към църковната йерархия, установена от самия Господ Иисус Христос.

В оставащите до изборите дни да молим Бог да просвети сърцата и умовете ни, за да бъде направен честен и отговорен избор. Да позволим чрез нашата чиста съвест и безкористни действия Бог да осъществи Своята свята воля и да бъде избран достоен митрополит за Старозагорска епархия. И да помним думите на св. ап. Павел, че „ние сме силни не против истината, а за истината“ (2 Кор. 13:8).

 

 

« предишна новинаследваща новина »