ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Синодния параклис "Св. цар Борис" Св. Синод посрещна честната глава на св. Климент Охридски

24 ноември 2016 15:25, Българска Патриаршия
В Синодния параклис "Св. цар Борис" Св. Синод посрещна честната глава на св. Климент Охридски

По случай тържествените чествания от страна на БПЦ-Българска Патриаршия на 1100 години от успението на св. Климент Охридски (+916) днес честната глава на светеца в синодния параклис "Св. цар Борис" посрещнаха митрополитите-членове на Св. Синод: Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим и Русенски Наум.

По решение на българския Св. Синод специална комисия, възглавявана от Пловдивския митрополит Николай, организира тържествата за бележитата годишнина в чест на св. Климент.

С благословението на Атинския архиепископ Йероним св. мощи на св. Климент Охридски бяха донесени в България от гръцка църковна делегация начело с митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон. Мощите на свети Климент Охридски пристигнаха от гръцкия манастир "Св. Йоан Предтеча" (известен като "Йоанис Продромос"), който се намира в близост до град Верия.

В епархията на Верия, Науса и Кампания има дългогодишна традиция честната глава на св. Климент Охридски да бъде изнасяна от манастира и в продължение на много дни, понякога и на цял месец, да пребивава последователно в домовете на различни благочестиви православни семейства за благословение и възгаряне на православната вяра.

За светата ни Църква е голяма Божия милост идването на св. Климент Охридски при нас - приемниците и чедата му в България - духовенството и миряните на БПЦ. Защото в юбилейната 2016 г. всички ние, начело със Св. Синод, имаме възможността целокупно и в съборна молитва да се поклоним пред първия епископ на българския език, пред светилото на родната ни земя, пред учителя, преподал навеки на народа ни спасителното слово на Христовото Евангелие. В синодния параклис, посветен на равноапостолния св. цар Борис-Михаил Покръстител, днес пристигнаха честните мощи на неговия духовен съработник св. Климент, с който двамата поведоха България към пресветлото национално и духовно обединение, към високото призвание на православната държава, към промислителното ни приобщаване към Христовата Църква, към милостивото Божие обещание за наследяване на небесното Му Царство.

Посрещаме духовния отец на православния ни народ, светителя Христов и верния продължител на светото Кирило-Методиево дело - Климент! Посрещаме Охридския архиепископ, чието служение залегна в основата на българската духовност, идентичност и култура. Посрещаме Чудотвореца, чиито св. мощи още в 10 век са носели изцеление, просвещение и възкресение.

Св. Клименте, благодарим ти за положените за наша полза многоплодни твои трудове. Моли Бога за светата ни Българска православна църква, за скъпия ни народ и за всички православни - да се укрепяваме още повече в св. Православие и, по примера ти, да светим Божието име в помисли и думи, в дело, вяра и живот! Амин.

----

С литийно шествие честната глава на св. Климент Охридски предстои да бъде пренесена в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където ще бъде посрещната от Светейшия Български патриарх Неофит.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Ангел Карадаков (1-4), Десислава Панайотова (5-10)

 

 

Снимки

В Синодния параклис "Св. цар Борис" Св. Синод посрещна честната глава на св. Климент ОхридскиВ Синодния параклис "Св. цар Борис" Св. Синод посрещна честната глава на св. Климент Охридски В Синодния параклис "Св. цар Борис" Св. Синод посрещна честната глава на св. Климент ОхридскиОлтарната трапеза в синодния параклис "Св. цар Борис"Синодният параклис "Св. цар Борис"Честната глава на св. Климент ОхридскиСв. Климент Охридски ЧудотворецПокровителят на синодния параклис - св. цар Борис-Михаил
« предишна новинаследваща новина »