ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеска св. Литургия по случай 1100 години от Успението на св. Климент Охридски

25 ноември 2016 12:56, Българска Патриаршия
Патриаршеска св. Литургия по случай 1100 години от Успението на св. Климент Охридски

Днес, 25 ноември 2016 г., когато Православната църква почита Христовия светител и чудотворец св. Климент Охридски, в ПКСХП "Св. Александър Невски" бе отслужена патриаршеска св. Литургия с особена тържественост. Защото през настоящата 2016 г. честваме 1100 години от успението на св. Климент (+916) и по този повод в България пристигна честната глава на светеца - благословеният съсъд, чрез който Охридският архиепископ е изнамерил кирилицата, обучил е своите приемници и ученици, произнесъл е дивните си слова, въздигнал е духа и държавническото мислене на българските царе и така е просветил с Евангелието цялото ни Отечество, измолвайки от Бога да Му бъдем запазен дял за умилостивение и вечно спасение.

На Светейшия Български патриарх Неофит съслужиха митрополитът на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон (Еладска архиепископия, който донесе от Гърция честната глава на св. Климент за поклонение у нас), както и Високопреосвещените членове на българския Св. Синод: Сливенски митрополит Йоаникий, на САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф, Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Доростолски митрополит Амвросий, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум, с които съмолитства и Великотърновски митр. Григорий, а също и Преосвщените епископи: Маркианополски Константин, Велички Сионий, Траянополски Киприан, Браницки Григорий, Белоградчишки Поликарп, както и архим. Герасим - гл. секретар на Св. Синод на БПЦ-БП, архим. Порфирий – игумен на гръцкия манастир „Св. Йоан Предтеча”, откъдето е донесена за поклонение у нас честната глава на премъдрия и прославен Охридски архиепископ. С тях съслужиха още представителят на Румънската патриаршия у нас ставр. ик. Нелуц Опря, и цяло духовно воинство свещенослужители, протодякони и дякони. На този пресветъл всебългарски празник в храма се молеха и игуменът на светогорския ни Зографски манастир „Св. вмчк Георги” архим. Амвросий, както и НВ Симеон II, цар на българите.

В храма цареше благодатна молитвена атмосфера. Сърдечните моления на вярващите постоянно се изливаха към Бога и Неговия угодник св. Климент Охридски при неспирно поклонение пред неговата икона и честни мощи. В патриаршеската катедрала се молеха още и деканът на Софийския Богословски факултет проф. д-р А. Омарчевски, преподаватели от факултета, чийто патрон е св. Климент, синодални и митрополитски служители, софийските семинаристи, водени от своя ректор Д. Костадинов и свои преподаватели, благочестиви православни християни, чиято искрена вяра и любов към св. Климент впечатли и възрадва гостите от Гърция.

След причастяването на духовенството и миряните Негово Светейшество Българският патриарх Неофит произнесе празнично слово, в което отбеляза: „В тези благословени дни, когато ни събира нашата обща памет и почитта ни към личността и делото на равноапостолния Климент, се връщаме назад във времето,към началото на Евангелската проповед, когато първите Христови апостоли се разпръснаха по цялата земя, за да благовестят на всички „благоприятната Господня година“ (Лука 4:19) и дошлото в нашия свят начало на нашето спасение. Подражавайки на тези първи благовестители Господни, събралият ни днес свети Климент Охридски също не пожали своите сили и отдаде целия си живот на мисията на Църквата сред неговите братя от българския род, които настави във вярата и в божествените писания, утвърждавайки славянската писменост и обучавайки хиляди свои ученици, плодовете от чиито усилия могат да бъдат видяни и днес по целия православен християнски свят.” (Пълното слово в: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=220234) След това от името на Св. Синод на БПЦ-БП Светейшият ни патриарх награди гръцкия гост с орден „Св. Климент Охридски” – I степен и му дари икона на равноапостолния св. Климент.

В отговор митрополитът на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон изрази искрената си радост, че споделя с Българската православна църква и българския народ тази светла годишнина и подчерта: „виждаме почитта и благодарността на благочестивите християни” в България към светеца, чийто принос изпъква като особено значим в трудните времена, през които преминава светът. Митрополит Пантелеймон дари на Светейшия ни патриарх енголпие в израз на уважение и братска любов.

Тържеството продължи с всерадостно многолетствие, а след отпуста на св. Литургия вярващите лично изпросиха патриаршеското благословение и това на архиереите като взаимно си честитяха празника, в който се удостоихме да ни посети и осени със застъпничеството си нашият духовен отец св. Климент Охридски!

Празникът продължи с официален прием в салона на Синодната палата, където двете църкви в лицето на патриарх Неофит и митрополит Пантелеймон отново си засвидетелстваха волята да пребъдват в единството на любовта Христова за благото на българския и гръцкия народи и на целокупната Православна църква.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Патриаршеска св. Литургия по случай 1100 години от Успението на св. Климент ОхридскиПатриаршеска св. Литургия по случай 1100 години от Успението на св. Климент ОхридскиПатриаршеска св. Литургия по случай 1100 години от Успението на св. Климент ОхридскиПатриаршеска св. Литургия по случай 1100 години от Успението на св. Климент ОхридскиПатриаршеска св. Литургия по случай 1100 години от Успението на св. Климент ОхридскиПатриаршеска св. Литургия по случай 1100 години от Успението на св. Климент ОхридскиПатриаршеска св. Литургия по случай 1100 години от Успението на св. Климент ОхридскиПатриаршеска св. Литургия по случай 1100 години от Успението на св. Климент ОхридскиПатриаршеска св. Литургия по случай 1100 години от Успението на св. Климент ОхридскиПатриаршеска св. Литургия по случай 1100 години от Успението на св. Климент ОхридскиПатриаршеска св. Литургия по случай 1100 години от Успението на св. Климент Охридски
« предишна новинаследваща новина »