ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Светите мощи на св.Климент Охридски в Бачковския манастир

27 ноември 2016 19:29, Бачковска света обител
Светите мощи на св.Климент Охридски в Бачковския манастир

На 27.11.2016 г., следобед, Бачковският манастир има честта да посрещне честната глава на един от пъвосветителите български – св. Климент Охридски. Манастирът бе последната точка от тържественото посещение на делегацията от православна Гърция с мощите на светеца по повод на 1100-годишнината от успението му. Водената от Верейския митрополит Пантелеймон делегация от клирици на епархията на Верея, Науса и ампания, сред които и игуменът на манастира „Св. Йоан Предтеча”, където се пазят мощите на св. Климент, бе порещната пред портите на Бачковската обител от игумена й архим. Симон и манастрското братство.

От страна на БПЦ водещ бе Високопреосвещеният Силистренски митрополит Амвросий, придружаван от епископите – Браницки Григорий и Белоградчишки Поликарп, гл.секретар на Св. Синод архим. Герасим и др.

С тържествен камбанен звън и песнопения, мощехранителницата със светите мощи бе внесена в съборната църква на манастира, където братята и вярващите можаха да се благословят и поклонят пред тях. В приветственото си слово игуменът на манастира архим.Симон изрази своята и на братята духовна радост от възможността да се докоснат до светите мощи в древния Бачковски манастир, станал последен пристан на последния патриарх на Втората Българска държава – св. патриарх Евтимий и на двама от последните първойерарси на Българската православна църква – екзарх Стефан и патриарх Кирил. Митрополит Пантелеймон благодари за топлото и сърдечно посрещане, заявявайки, че макар и последен в програмата на посещението му в България, манастирът ще заеме особено място в сърцето му.

Негово Високопреосвещенство и придружаващите го се поклониха пред чудотворния образ на Бачковската св. Богородица. На краткия прием в игуменарната архим. Симон запозна гостите с духовния живот в обителта и с реставрационните дейности, които са в ход в Бачковския манастир.

Посещението завърши с разглеждане на манастирските забележителности – Старата трапезария и музея на манастира.

Текст и снимки: Стамен Пепелишев

 

 

Снимки

Светите мощи на св.Климент Охридски в Бачковския манастирСветите мощи на св.Климент Охридски в Бачковския манастирСветите мощи на св.Климент Охридски в Бачковския манастирСветите мощи на св.Климент Охридски в Бачковския манастирСветите мощи на св.Климент Охридски в Бачковския манастирСветите мощи на св.Климент Охридски в Бачковския манастирСветите мощи на св.Климент Охридски в Бачковския манастирСветите мощи на св.Климент Охридски в Бачковския манастирСветите мощи на св.Климент Охридски в Бачковския манастирСветите мощи на св.Климент Охридски в Бачковския манастирСветите мощи на св.Климент Охридски в Бачковския манастирСветите мощи на св.Климент Охридски в Бачковския манастирСветите мощи на св.Климент Охридски в Бачковския манастирСветите мощи на св.Климент Охридски в Бачковския манастирСветите мощи на св.Климент Охридски в Бачковския манастирСветите мощи на св.Климент Охридски в Бачковския манастирСветите мощи на св.Климент Охридски в Бачковския манастирСветите мощи на св.Климент Охридски в Бачковския манастирСветите мощи на св.Климент Охридски в Бачковския манастирСветите мощи на св.Климент Охридски в Бачковския манастирСветите мощи на св.Климент Охридски в Бачковския манастирСветите мощи на св.Климент Охридски в Бачковския манастирСветите мощи на св.Климент Охридски в Бачковския манастирСветите мощи на св.Климент Охридски в Бачковския манастир
« предишна новинаследваща новина »