ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Йеромонашеско ръкоположение в с. Басарбово

04 май 2010 09:32, Русенска митрополия
Йеромонашеско ръкоположение в с. Басарбово

На 2 май, Неделя на Самарянката, в храм „Св. Димитрий Басарбовски” в с. Басарбово, Русенска област, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит извърши св. Божествена литургия, на която ръкоположи в свещенически чин йеродякон Антоний – брат на Басарбовската св. обител. В службата участие взеха братството на Басарбовския манастир, ст. ик. Стефан Стефанов от русенския храм „Св. Николай” и енорийският свещеник на Басарбово – прот. Добромир Димитров.

На клира пяха служители на св. Митрополия. След взимане на време беше довършен чинът на утренята с участието на Негово Високопреосвещенство. Просторният храм беше изпълнен с богомолен народ. Енорийската църква на село Басарбово има тясна връзка с намиращия се в близост Басарбовски манастир.

Според древно предание, на мястото на днешната църква се е намирала къщата на св. Димитрий, а след чудното откриване на мощите във водите на река Лом, те били откарани в тогавашния енорийски храм на селото. Именно в това село се е случило и чудото, при което тогавашен влашки войвода искал да отнесе мощите в своите владения, но когато натоварили мощите в колата, теглена от здрави коне, въпреки усилията на конете, тя не могла да помръдне от мястото си - все едно бил поставен непосилен товар. Тогава всички разбрали волята на светеца – да почива в родното си село Басарбово.

На определеното място за свещеническо ръкоположение – след Великия вход - двама свещеници след поклонение пред светите икони, представиха йеродякон Антоний пред архиерея, който го въведе в олтара. При пеене на полагащите се тропари той целуна четирите края на престола, след което застана на колене пред него. Митрополит Неофит му припомни накратко свещеническите задължения, които приема, след което произнесе молитвата за възвеждане в свещенически сан. След това той връчи на новоръкоположения йеромонах свещеническите одежди и инсигнии. Като символ и обещание да следва неотклонно Иисус Христос и да извършва с усърдие св. Евхаристия, йеромонах Антоний получи да държи по време на службата св. Агнец.

След отпуста Негово Високопреосвещенство представи новоръкоположения на енориашите и обясни, че той ще бъде техният нов енорийски свещеник. Той ще поеме енорията на с. Басарбово, след като проведе в гр. Русе богослужебния си стаж. След това архиереят даде думата на архим. Емилиан – игумен на Басарбовската св. обител, който благодари, че обителта се увеличава с още един свещенослужител. Накрая думата беше дадена на досегашния енорийски свещеник прот. Добромир Димитров, който се отправя за гр. Велико Търново, където се отдава на преподавателска дейност в Православния богословски факултет на Великотърновския университет. Той благодари на всички енориаши за засвидетелстваните доверие и любов през годините на служението му в тази енория и обща да не ги изоставя, като всякога си спомня молитвено за тях.

„Многая лета” прозвуча за здраве и благопреуспяване на новоръкоположения, всички присъстващи и целия православен народ.

Текст: Милен Бакалов
Снимки: Ангел Младенов, Милен Бакалов

 

 

Снимки

Йеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. БасарбовоЙеромонашеско ръкоположение в с. Басарбово
« предишна новинаследваща новина »