ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Църковната делегация на Гръцката Православна Църква, донесла мощите на св. Климент Охридски в България, посети Рилския манастир

28 ноември 2016 09:19, Рилска света обител
Митрополитът на гр. Верия Пантелеймон в Рилския манастир

На 26 ноември 2016 г. делегация на Гръцката православна църква начело с митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон посети Рилската света обител. Гостите от Еладската църква са в България от няколко дни по случай честванията за 1100-годишнината от успението на св. Климент Охридски. По молба на Св. Синод на БПЦ със себе си носят мощехранителница с честната глава на св. Климент за поклонение и духовна утеха на вярващите християни.

Първойерархът на гр. Верия бе съпътстван от архимандрит Порфирий, игумен на манастира "Св. Йоан Предтеча", където се съхранява главата на св. Климент, от братя на светата обител, както и от клирици на епархията. Гостите бяха посрещнати при портите на манастира от игумена Негово Преосвещенство Адрианополски еп. Евлогий и братята, след което се отправиха към съборния храм за поклонение пред светите мощи на преп. Йоан Рилски Чудотворец. Негово Високопреосвещенство м-т Пантелеймон оглави отслужения в храма молебен. В своето слово високият гост изказа благодарност за възможността да посети историческата Рилска света обител и да измоли небесната закрила и благословение на нейния основател - св. Йоан Рилски. Той говори за значението и на двамата съвременници колоси на Православието - преп. Йоан Рилски и св. Климент Охридски, за утвърждаване на вярата и възрастването на живота в Христа по българските земи. От името на риломанастирското братство и от свое име игуменът еп. Евлогий приветства архиерея и неговите спътници с "Добре дошли" и изрази радостта си от посещението им в светата обител. Той отправи братска покана към Високопреосвещения м-т Пантелеймон да посети отново Рилския манастир в някой от празничните дни, посветени на паметта на Рилския Чудотворец, за да отслужи света Литургия и да преподаде архиерейския си благослов над многобройните боголюбиви християни, които на тези дни се събират в обителта от близо и далеч.

Епископ Евлогий запозна гостите с историята на манастира и на храма, както и с музейните експозиции, които включват църковно-исторически музей, иконна галерия, стопански музей, различни етнографски експозиции и гостни стаи. Последва прием в игуменарната, където домакини и гости размениха възпоменателни дарове от взаимната си среща.

В късния следобед църковната делегация се отправи към София, а оттам към гр. Пловдив, където по програма следва да продължат празненствата в чест на св. Климент Охридски.

 

 

Снимки

Митрополитът на гр. Верия Пантелеймон в Рилския манастирМитрополитът на гр. Верия Пантелеймон в Рилския манастирМитрополитът на гр. Верия Пантелеймон в Рилския манастирМитрополитът на гр. Верия Пантелеймон в Рилския манастирМитрополитът на гр. Верия Пантелеймон в Рилския манастирМитрополитът на гр. Верия Пантелеймон в Рилския манастирМитрополитът на гр. Верия Пантелеймон в Рилския манастирМитрополитът на гр. Верия Пантелеймон в Рилския манастирМитрополитът на гр. Верия Пантелеймон в Рилския манастирМитрополитът на гр. Верия Пантелеймон в Рилския манастирПред Рафаиловия кръстВ иконната галерияВ иконната галерияМитрополитът на гр. Верия Пантелеймон в Рилския манастир
« предишна новинаследваща новина »