ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Видинският митрополит Дометиан е на духовно посещение в гр. Сибиу – Румъния

01 декември 2016 16:45, Видинска митрополия
Видинският митрополит Дометиан е на духовно посещение в гр. Сибиу – Румъния

От 29 до 30 ноември Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, заедно с Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и архимандрит Антим, протосингел на Видинска света митрополия, бяха на духовно посещение в гр. Сибиу, където взеха участие в тържествата, свързани с отбелязването паметта на св. ап. Андрей, небесен закрилник на Румъния и в чест на св. йерарх Андрей Шагуна, небесен закрилник на Сибиу и мирните му граждани.

Видинският митрополит Дометиан и придружаващите го лица бяха на посещение в гр. Сибиу, по покана на Негово Високопреосвещенство архиепископа на Сибиу и митрополит на Трансилвания Лаврентий Стреза, който на 16 септември 2016 г. уважи с присъствието си тържествата по повод 200-годишнината от рождението на Екзарх Антим Първи.

Гостите от Видин присъстваха на 29 ноември на вечерното богослужение, петохлебието и литийното шествие.

Вечернята и литията със светите мощи на св. йерарх Андрей Шагуна бе извършена от Негово Високопреосвещенство архиепископа на Сибиу и митрополит на Трансилвания Лаврентий, в съслужение с Негово Преосвещенство Андрей, епископ на Ковасна и Харгита, Негово Преосвещенство Поликарп, викарен епископ на Видинския митрополит, и Негово Преосвещенство Иларион, викарен епископ в Архиепископията на Сибиу. Молитвено участие в богослужението взе и Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан и архимандрит Антим.

С особена тържественост бе извършено литийното шествие, в което взеха участие всички вярващи, присъстващи на службата, военен гарнизон, духова музика, църковни певци и деца в народни носии, както и местната полиция.

В края на шествието митрополит Лаврентий прочете молитва за благословение на поклонниците и благодари на всички свещеници и вярващи от епархията в Сибиу, които със своето присъствие са уважили празника.

На 30 ноември църковната делегация от Видин взе участие и в светата Литургия в чест на св. ап. Андрей и на св. йерарх Андрей Шагуна. След тържествената света Литургия митрополит Дометиан и митрополит Лаврентий подписаха документ за сътрудничество между двете епархии.

 

За повече снимки посетете http://bit.ly/2fJbmEt

Текст и снимки: Белоградчишки епископ Поликарп

 

 

« предишна новинаследваща новина »