ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Видинският митрополит Дометиан оглави светата Литургия за Андреевден в гр. Сибиу

01 декември 2016 16:48, Видинска митрополия
Видинският митрополит Дометиан оглави светата Литургия за Андреевден в гр. Сибиу

От 29 до 30 ноември Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, заедно с Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и архимандрит Антим, протосингел на Видинска света митрополия, бяха на духовно посещение в гр. Сибиу, Румъния, където взеха участие в тържествата, свързани с отбелязването паметта на св. ап. Андрей, небесен закрилник на Румъния и в чест на св. светител Андрей Шагуна, небесен закрилник на Сибиу и неговите граждани.

Видинският митрополит Дометиан и придружаващите го лица са на посещение в гр. Сибиу по покана на Негово Високопреосвещенство архиепископа на Сибиу и митрополит на Трансилвания Лаврентий Стреза, който на 16 септември 2016 г. уважи с присъствието си тържествата по повод 200-годишнината от рождението на Екзарх Антим Първи.

Гостите от Видин присъстваха на 29 ноември на вечерното богослужение, петохлебието и литийното шествие, а на 30 ноември взеха участие и съслужиха в тържествената света Литургия.

Светата Литургия бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, в съслужение с Негово Високопреосвещенство архиепископа на Сибиу и митрополит на Трансилвания Лаврентий, Негово Високопреосвещенство архиепископа на Крайова и митрополит на Олтения Ириней, Негово Преосвещенство Андрей, епископ на Ковасна и Харгита, Негово Преосвещенство Гурий, епископ на Дева и Хунедоара, Негово Преосвещенство Поликарп, викарен епископ на Видинския митрополит, и Негово Преосвещенство Иларион, викарен епископ в Архиепископията на Сибиу, както и с много свещеници и дякони.

Храмът бе препълнен от богомолен народ, дошъл, за да почете своя небесен закрилник и патрон св. светител Андрей Шагуна.

След светата Литургия проповед за празника отправи митрополит Ириней, след което митрополит Дометиан изказа думи на благодарност към домакина - митрополит Лаврентий, който така любезно е поканил всички, за да вземат участие в духовното тържество.

Празникът продължи с връчване на почетен кръст на името на св. Андрей Шагуна с грамоти за архиереите, гости от България, реверен кръст и грамоти за заслужили светски личности, както и бе подписан между Видинска света митрополия и Архиепископията на Сибиу и митрополията на Трансилвания в лицето на митрополит Дометиан и митрополит Лаврентий меморандум за сътрудничество и взаимно подпомагане в духовната, богослужебната, социалната и икономическата сфери.

За всички присъстващи на празника официални лица бе даден тържествен обяд, където бяха разменени топли слова, както и скромни подаръци за спомен и братско единство.

 

За повече снимки посетете http://bit.ly/2g82dWZ

Текст и снимки: Белоградчишки епископ Поликарп

 

 

« предишна новинаследваща новина »