ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Във Видин бе отбелязана 128-годишнината от блажената кончина на екзарх Антим Първи

01 декември 2016 16:50, Видинска митрополия
Във Видин бе отбелязана 128- годишнина от блажената кончина на екзарх Антим Първи

На 1 декември се навършват 128 години от блажената кончина на Негово Блаженство Антим, първи Български екзарх и пръв Видински митрополит.

По този повод, в митрополитски храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Видин, бе отслужена заупокойна света Литургия и кратка панихида в памет на бележития българин, духовник, държавник и общественик.

Светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп в съслужение с архимандрит Самуил и иконом Емил Димитров.

Молитвено участие в богослужението взе Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан.

След светата Литургия панихидата в памет на Антим Първи бе оглавена от Видинския митрополит Дометиан.

Денят, посветен на Антим Първи, продължи със заупокойна молитва пред гробницата-мавзолей на екзарха, както и с поднасяне на цветя пред паметника на достойния български йерарх.

За да поднесат своето уважение и преклонение пред Антим Първи, на духовното моление в памет на българския патрон, бяха ученици от ПМГ „Антим Първи“, гр. Видин, с г-жа Румяна Петрова, директор на учебното заведение, както и г-жа Светлана Кръстева от Държавен архив Видин.

Слово по повод отбелязването на 128 години от кончината на Антим Първи поднесе Видинският митрополит Дометиан, който изтъквайки достойния живот на приснопаметния Видински митрополит, призова присъстващите, особено учениците, да бъдат достойни негови чеда и последователи.

В сградата на Видинска света митрополия за гостите бе дадена почерпка в памет на Антим Първи.

 

За повече снимки посетете http://bit.ly/2fIEWyF

Текст: Белоградчишки епископ Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »