ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Предстоят епархийските избори за нов Старозагорски митрополит

02 декември 2016 14:23, Отдел "Връзки с обществеността"
Катедралният храм "Св. Димитър"

На 4 декември, неделя, в Стара Загора ще се проведат епархийските избори за нов Старозагорски митрополит. Излъчените от овакантената епархия избиратели - ще се съберат в катедралния храм на града "Свети Димитър". Изборният ден ще започне с отслужването на св. Литургия в която ще вземат участие свещенослужители от епархията начело с наместника на овакантения митрополитски престол Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

След богослужението 36-те епархийски избиратели – по 6 от шестте духовни околии на епархията - ще се оттеглят в салона на Старозагорската св. митрополия и след усърдна молитва към Бога, ще пристъпят към избора. От предоставената им от Светия Синод листата на достойните епископи - кандидати за митрополитския престол, с тайно гласуване, чрез ограждане на две от имената в листата, избирателите ще излъчат двама епископи, които съберат повече от половината от гласовете им.

Листата включва следните епископи: Месемврийски Иаков, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Траянополски Киприян, Главиницки Йоан, Браницки Григорий, Белоградчишки Поликарп, Агатополски Йеротей.

За проведения избор ще бъде съставен протокол с подписите на епархийските избиратели, който ще бъде внесен по надлежния ред в Светия Синод за разглеждане.

Ако Св. Синод на заседанието си на 10 декември, след като изслуша доклада на наместника на овакантения престол и разгледа постъпилата документация счете избора за валиден и проведен по надлежния ред, в следващата неделя - 11 декември - ще се състои и Каноническия избор, при който от тези двама епископи, избрани от епархийските избиратели, митрополитите от Св. Синод начело със Светейшия патриарх Неофит ще изберат и утвърдят новият Старозагорски митрополит.

В навечерието на изборите наместникът на овакантената Старозагорска митрополитска катедра Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний отправи към епархийските избиратели от Старозагорска епархия обръщение в което напомни, за голямата отговорност пред Бога и цялата църковна общност, която стои пред тях, защото от техния вот зависи бъдещото развитие на епархията, авторитетът на Църквата сред вярващите и светските хора не само в границите на Старозагорска митрополия, но и в цялата БПЦ.

Епархийските избори ще бъдат излъчвани директно на: https://semi.bg/starozagorska_mitropoliya

 

 

« предишна новинаследваща новина »